Iarba

Ca membri ai speciei celei mai inteligente şi avansate tehnologic de pe Pământ, nouă, oamenilor, ne place să credem că  dominăm întreaga planetă. Dar succesul evolutiv poate fi măsurat în diverse ale  moduri. Iată 8 super-organisme remarcabile.

Ca biolog evoluţionist, Stephen G. Gould a remarcat odată faptul că complexitatea, inteligenţa şi ferocitatea nu sunt prea importante pe termen lung. Adaptabilitatea şi reproducerea sunt chestiuni de mult mai mare succes. Cu asta în minte, prezint aici cele mai prolifice şi versatile opt organisme de pe planeta noastră.

1. Bacteriile

Bacterii


Nu există nici o îndoială că bacteria este criminalul tipic din natură. De fapt, o serie de biologi au sugerat că trăim în era bacteriei. Şi, într-adevăr, bacteriile pot fi găsite aproape peste tot, inclusiv în sol, în izvoarele termale acide, în deşeurile radioactive, în apă şi adânc, în scoarţa Pământului. Un microorganism procariot mare, bacteria este cel mai bine înţeleasă ca o încrengătură de organisme mai degrabă decât ca o specie distinctă, aşa că merită să o divizăm în grupuri mai mici.

Luaţi, de exemplu, E. coli. De-a lungul vieţii, fiecare fiinţă umană va purta în intestinul său mai multe E. coli vii decât numărul total al fiinţelor umane care au trăit vreodată. Şi, în conformitate cu Lynn Margulis, „cu totul, 10 procente din greutatea propriului nostru corp uscat sunt constituite din bacterii, iar fără unele dintre ele nici nu putem trăi, deşi acestea nu constituie o parte congenitală a corpurilor noastre".

Un alt tip deosebit de prolific de bacterie este cianobacteria, cunoscută, de asemenea, sub numele de algele albastre-verzi. Despre aceasta se ştie că locuieşte într-o gamă diversă de habitate şi că dobândeşte caracteristici extremofile. Dar nicio bacterie nu se compară cu cele din clada SAR 11, o bacterie care trăieşte pe suprafaţa oceanelor. Populaţia sa a fost estimată la o cifră de nepătruns de 2,4 x 1028 indivizi, ceea ce o face organismul cel mai de succes de pe planetă.


2. Fitoplanctonul

 

Fitoplancton


Fitoplanctonul este reprezentat de organisme microscopice care acoperă suprafaţa majorităţii oceanelor şi a organismelor de apă proaspătă. Un subgrup al comunităţii mai mari a planctonului, ele nu pot fi văzute cu ochiul liber, dar pentru că există în număr atât de mare, pot decolora de fapt întinderi mari de apă. Aceste mici creaturi autotrofe sunt responsabile pentru jumătate din toată activitatea fotosintetică de pe Pământ – fapt care, atunci când iei în considerare cât de multe plante există pe planetă, nu poate să nu ne uimească. Prin urmare, ele sunt un factor major de furnizare a oxigenului de pe planetă. Ele acţionează, de asemenea, ca o "pompă biologică" care converteşte 100 de milioane de tone de dioxid de carbon din atmosferă pe zi în material organic. Fitoplanctonul  serveşte, de asemenea, ca bază pentru mediul acvatic trofic, asigurând o masă accesibilă pentru fanoanele balenelor. În ceea ce priveşte numărul, există peste 5.000 de specii cunoscute - dar se descoperă mereu altele noi, fiind dificil să le asociezi cu un număr exact.Un fapt îngrijorător este că numărul lor este în scădere, la o rată de 10% pe an, posibil din cauza schimbărilor climatice.




3. Furnicile

Furnici


Avându-şi originea acum 130 de milioane de ani în strămoşi asemănători viespilor, furnicile au devenit cele mai de succes specii terestre vizibile cu ochiul liber pe care această planetă le-a văzut vreodată. Adesea considerate un superorganism din cauza minţii colective (eng. hive-mind) de care dispun, succesul lor evolutiv a fost atribuit organizării sociale coordonate - capacităţii lor de a modifica habitatele, de a exploata resursele şi de a se auto-apăra. Au fost identificate aproape 12.500 de specii, dar se crede că în realitate ar exista cam 22.000 de specii.

Furnicile au colonizat, de asemenea, aproape toată suprafaţa Pământului şi pot constitui oriunde 15 - 25% din totalul biomasei animalelor terestre. Cu alte cuvinte, furnicile de pe această planetă cântăresc mai mult decât toţi oamenii la un loc. În ceea ce priveşte numărul, EO Wilson a estimat că există 10.000 de miliarde de furnici vii în orice moment.


4. Gândacii

 

Gândac


Coleoptera, ceea ce denumim în mod obişnuit prin termenul de gândaci, include mai multe specii decât oricare alt ordin de insecte, constituind aproape 25% din toate formele de viaţă cunoscute. Ei alcătuiesc aproximativ 40% din toate speciile de insecte cunoscute (aproximativ 400.000 în total) şi cuprind aproximativ 500 de familii şi subfamilii recunoscute. De fapt, este posibil să existe chiar mai mult decât atât, estimându-se că ar putea fi aproximativ un milion de specii de gândaci diferiţi. Extrem de adaptabili, gândacii pot fi găsiţi în toate habitatele importante (cu excepţia regiunilor marine şi polare) fiind consumatori nespecializați de mase organice aflate în descompunere - o adaptare generalizată, care le permite să descompună animale şi resturi vegetale - inclusiv deşeuri şi ciuperci.


5. Termitele

 

Termite



Un alt tip de insecte sociale, termitele sunt membri ai ordinului Isoptera şi contrar credinţei că sunt o rudă îndepărtată a furnicilor (ele sunt de fapt mai strâns înrudite de gândaci). Asemenea furnicilor, ele sunt insecte eusociale care îşi divizează munca în caste şi au grijă de puii lor în mod colectiv. Există aproximativ 4.000 de specii de termite şi coloniile lor pot conţine oriunde până la sute la milioane de indivizi. Şi, din păcate, aşa cum mulţi dintre noi o ştiu, ele sunt nişte devoratori nesăţioşi de lemn - dar capacitatea lor de a recicla lemnul şi alte materiale vegetale a făcut din ele o componentă de neşters a biosferei. Anual, în întreaga lume, se estimează că termitele provoacă daune structurale de aproximativ 22 de miliarde de dolari. Termitele sunt atât de prolifice, încât au ajuns să fie considerate o potenţială sursă de combustibil din surse regenerabile de către Departamentul de Energie al SUA pe baza capacităţii lor de a produce cantităţi mari de hidrogen.


6. Iarba

Pur şi simplu, iarba este forma de vegetaţie dominantă  de pe planetă. Printre formele cele mai versatile de viaţă de pe Pământ, ierburile s-au adaptat la condiţiile din pădurile tropicale, deşerturi, munţi şi chiar la habitatele din jurul mărilor. Ele reprezintă acum cea mai răspândită clasă de plante de pe planetă şi, în consecinţă, au devenit o sursă de hrana primară pentru tot felul de animale sălbatice. Tipurile de iarbă, cunoscute, de asemenea, şi sub numele de graminacee, ajung până la 3.500 de specii diferite. Iarba s-a răspândit şi datorită oamenilor, datorită iubirii noastre pentru peluze luxuriante, parcuri şi terenuri de joacă.


7. Gândacii de bucătărie

 

Gândaci


Iniţial o insectă tropicală, gândacii de bucătărie s-au adaptat îngrijorător de bine la civilizaţia umană. Deşi nu la fel de prolifici ca unele dintre celelalte creaturi de pe această listă, gândacii de bucătărie sunt incredibil de duri şi rezistenţi. Unele specii sunt capabile să rămână active timp de luni de zile fără hrană şi să supravieţuiască cu resurse limitate - inclusiv cu lipiciul de pe spatele timbrelor poştale. Unii gândaci pot trăi chiar şi fără aer până la 45 de minute. Cât despre vechea zicală care spune că gândacii de bucătărie pot supravieţui unui holocaust nuclear, s-ar putea să fie ceva adevăr în ea. Deoarece celulele lor se divizează doar o singură dată de fiecare dată când năpârlesc, ei au o rezistenţă la radiaţii mai mare decât cele mai multe vertebrate, fiind capabili să reziste la o doză de la şase până la 15 ori mai mare decât ar putea să îndure un om.


8. Şobolanii

 

Şobolani


Şobolanii sunt, probabil, mamiferele cele mai rezistente de pe planetă şi, ca şi gândacii de bucătărie, ei au beneficiat de activitatea umană. Cunoscuţi sub numele de comensuali (supravieţuitori oportunişti care au profitat din plin de mediile urbane), şobolanii sau mai exact şobolanii bruni mănâncă aproape orice. Ei pot trăi într-o mare varietate de habitate, fiind experţi în sărit, căţărat şi înotat. Ei au până la cinci monte pe an, fiecare conţinând de la şase la 22 de tineri. De fapt, o singură pereche de şobolani se poate multiplica până la 200 în doar un an. Se crede că există miliarde de şobolani pe această planetă, ceea ce face din ei cele mai de succes mamifere (cu excepţia oamenilor). Sunt, de asemenea, greu de ucis - şi devin din ce în ce mai imuni la otrăvuri. De fapt, mutaţiile genetice ale unora dintre populaţii sunt atât de pronunţate, încât ADN-ul lor s-a modificat în mod irevocabil.

Traducere de Maricica Botescu după the-eight-super-adaptable-life-forms-that-rule-our-planet
Imagini: Alexander Raths / Shutterstock.com, Michael Rappe, SOEST / UHM, Gordon T. Taylor / Universitatea Stony Brook, Gail Shumway / Guardian, Larson Morgan, Alfredo Flores / USDA Forest Service, eddard.com, literatureandtravels, capitaldragons.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.