Spălat mâineElisabeta I a Angliei a declarat: „Fie că este nevoie sau nu, eu mă spăl la fiecare 3 luni!”. Ei bine, la 3 luni însemna foarte des, căci pe vremea aceea baia se făcea o dată sau de 2 ori pe an. În plus, într-o familie toţi făceau baie în acelaşi butoi cu apă: stăpânul casei făcea primul.

 

 

 

 

Apoi urmau alte rude de sex masculin ale acestuia, după care urmau stăpâna casei şi celelalte femei din familie. În ultimele secole igiena umană şi-a crescut standardele, acum ştiindu-se că spălatul nu dăunează. Totuşi o igienă în exces sau una deficitară poate produce neplăceri. Iată câteva curiozităţi legate de igienă pe care probabil nu le ştiaţi.

1.    Oricât de des ne-am spăla pe mâini sau pe corp sau cât de stricţi am fi cu alimentele consumate, corpul nostru tot va fi colonizat de bacterii. Cercetătorii au descoperit peste o mie de specii de bacterii ce au casa în noi. Tot ei au afirmat că există mai multe bacterii într-o persoană decât populaţia SUA (care se estimează a fi de peste 300 de milioane de locuitori)

2.    Ai standarde prea ridicate de igienă – ai astm! Un studiu al cercetătorilor americani efectuat pe 11.000 copii cu un nivel ridicat de igienă, a arătat că acest lucru a crescut riscul de a dezvolta astm bronşic sau eczeme ale pielii.

3.    Vechii egipteni sau aztecii au folosit urina pentru a pansa tăieturi sau arsuri ale pielii. Totuşi, într-o mică măsură aveau dreptate. Ureea, o substanţă chimică produsă de organism şi eliminată prin urină, poate omorî bacterii sau fungi.

4.    În Anglia secolului XVIII, locuitorii Londrei aveau obiceiul de a arunca pe geam dejecţiile umane. Asta a dus la contaminarea apei de băut, ceea ce i-a „forţat” să bea gin în loc de apă.

5.    Atenţie la fast-food! În Florida, SUA, elevii de clasa a cincea au câştigat un concurs de ştiinţă demonstrând că aparatele de făcut gheaţă din fast-fooduri conţin mai multe bacterii decât vasul de la wc.

6.    Ai scăpat mâncare pe jos, aplică „regula celor cinci secunde”. Fals! S-a demonstrat că bacteriilor nu le trebuie cinci secunde pentru a contamina mâncarea. Odată produs contactul cu podeaua, bacteriile deja s-au stabilit pe aliment.

7.    Imaginaţi-vă un vas de WC ce costă peste 23 de milioane de $. Şi nu e placat cu aur şi nici nu e fabricat din cristal, ci este un vas de WC construit de NASA pentru cosmonauţii aflaţi în misiune. Nevoile fiziologice la gravitaţie 0 pot fi o adevărată problemă. Vasul de wc este capabil să „absoarbă” 850 de litri de aer pe minut, ceea ce uşurează munca cosmonauţilor.

8.    O ipoteză privind moartea preşedintelui american James Garfield afirmă că acesta nu a murit din cauza glonţului tras de Charles Guiteau, ci din cauza medicilor care l-au operat fără să folosească mănuşi, producându-i o infecţie post-operatorie care l-a răpus după 3 luni de la atentat.

9.    Unul dintre primii pioneri ai introducerii igienei mai stricte în spitale a fost Oliver Wendell Holmes, dar ideile sale s-au lovit de reticenţa acelei perioade. Un cunoscut obstetrician din SUA, Charles Meigs avea ca motto: „Doctorii sunt nobili, iar nobilii au mâinile curate”.

10.    Prima periuţă de dinţi a fost inventată în China, în 1498. Perii erau făcuţi din ţepi de porc siberian, iar mânerul era confecţionat dintr-un os de vacă. Deşi periuţa a apărut din secolul XV, obiceiul spălatului pe dinţi a devenit o rutină pentru americani abia după ce au fost forţaţi soldaţii să îşi spele dinţii pe front în timpul celui de-al doilea război mondial.

 

 

Bibliografie:
discovermagazine.com/2007/sep/20-things-you-didnt-know-about-hygiene

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.