Sigur, dacă dormiți, e greu să știți ce faceți. Dar sunt semne clare că pe timpul nopții scrâșniți dinții: vă dor dinții, gingiile sau maxilarul dimineața, observați o uzare (tocire) a dinților în timp sau vă spune acest lucru partenerul de viață, care aude scrâșnitul.




Corpul dintelui conţine coroana (partea ieşită din gingie) şi rădăcina. Un dinte are următoarea alcătuire:
dentina, formată dintr-o substanţă proteică impregnată cu săruri de calciu;
smalţul, mai mineralizată decât dentina, protejează coroana dintelui;
cementul, care îmbracă rădăcina dintelui;
pulpa dentară, care conţine vase de sânge, elemente conjunctive şi fibre nervoase.






De ce scrâșnim dinții?

Dinții de sus și cei de jos sunt „proiectați” să se întâlnească doar atunci când mușcați sau mestecați ceva. Altfel, cele două rânduri de dinți ar trebui să stea la o oarecare distanță unii de alții. Faptul că nu suntem făcuți să mestecăm vreme îndelungată iese rapid în evidență când avem de-a face cu un aliment tare, care necesită masticație îndelungată: simțim rapid cum mușchii care susțin maxilarele obosesc.

În ce privește cauza încleștării și scrâșnirii dinților pe timpul nopții, principalul vinovat este stresul. Stresul nu este întotdeauna evident la prima vedere. Dar dacă faceți o analiză a modului în care trăiți, grijile / sarcinile zilnice, problemele prezente sau probabile - s-ar putea să identificați suficiente motive de îngrijorare. Sigur, mai contează și modul în care fiecare se raportează la aceste situații stresante; cât de mult sunt luate în considerare.

Mai sunt și alte cauze, precum: efecte secundare ale unor medicamente, consum exagerat de alcool sau cafea sau diverse afecțiuni medicale.


Care este soluția?

Sigur, o potențială soluție ar fi eliminarea surselor de stres.

O vizită la dentist ar ajuta ca să vă clarificați dacă ceea ce credeți că este produsul scrâșnirii dinților (uzarea dinților, dureri ale acestora etc.) chiar reprezintă acest lucru.

O soluție prescrisă de doctorii dentiști în astfel de cazuri o reprezintă folosirea unei gutiere pe timpul nopții, care are rolul de a interpune un material moale între cele două rânduri de dinți, protejând astfel împotriva uzării dinților.

Citiți și: 10 aspecte puțin știute despre dinții omului

Credit imagine: depositphotos.com 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.