Simțul vizual (văzul), simțul auditiv (auzul), simțul olfactiv (mirosul), simțul gustativ (gustul) și simțul tactil (mecanorecepția) - acestea sunt cele cinci simțuri „clasice”, pe care toată lumea le cunoaște.

Iată principalele caracteristici ale simțurilor de bază:


Simțul văzului

Elementul purtător de informație: lumina (undele electromagnetice)
Distanța de acțiune: aproape și departe
Detaliile spațiale (observarea de detalii): foarte detaliat
Detaliile temporale (detecția schimbării): foarte detaliat
Rapiditatea activării și dezactivării: da


Simțul auzului

Elementul purtător de informație: sunetul (mișcarea aerului)
Distanța de acțiune: aproape și departe
Detaliile spațiale (observarea de detalii): fără multe detalii
Detaliile temporale (detecția schimbării): foarte detaliat
Rapiditatea activării și dezactivării: da


Simțul olfactiv

Elementul purtător de informație: molecule (desprinse din obiecte:
Distanța de acțiune: aproape și departe
Detaliile spațiale (observarea de detalii): fără multe detalii
Detaliile temporale (detecția schimbării): fără multe detalii
Rapiditatea activării și dezactivării: are loc saturația (obișnuința) cu mirosul, pierzându-se informații


Simțul gustativ

Elementul purtător de informație: molecule (din hrană)
Distanța de acțiune: aproape
Detaliile spațiale (observarea de detalii): fără multe detalii
Detaliile temporale (detecția schimbării): fără multe detalii
Rapiditatea activării și dezactivării: gustul rămâne perceput pentru o vreme


Simțul tactil

Elementul purtător de informație: forma suprafeței
Distanța de acțiune: apropiată
Detaliile spațiale (observarea de detalii): multe detalii
Detaliile temporale (detecția schimbării): detalii moderate
Rapiditatea activării și dezactivării: da.


Avem doar cinci simțuri?

Ce înseamnă un „simț”? Capacitatea de a recepta și conștientiza anumiți stimuli, nu? Faptul că noi credem că avem cinci simțuri i se datorează lui Aristotel. Numai că realitatea este pic diferită.

Iată simțuri pe care le ai, dar nu le enumeri în cele cinci:
- simțul echilibrului (faptul că simți când îți pierzi echilibrul ori că nu ești în echilibru);
- simțul durerii
- simțul temperaturii (simți când e cald / rece în mediul exterior)
- sensul chinestezic (capacitatea de a percepe mișcarea diferitelor părți ale corpului; de exemplu, poți să-ți atingi nasul chiar cu ochii închiși)


Citiți și:
Cum detectează organismul temperatura exterioară?
De ce ne dă mâncarea iute o senzație de arsură?

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 



SUSȚINE SCIENTIA!
Donează
prin PayPal


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro