Fată în faţa computeruluiÎn scurt timp începe şcoala. Dacă vă doriţi un copil liniştit şi cu o bună capacitate de concentrare, poate veţi lua în considerare instituirea unui "post electronic" pentru copilul dumneavoastră. Da, e o provocare serioasă. Despre ce este vorba...

 



Interacţiunea prelungită cu dispozitivele electronice afectează abilităţile cognitive ale copilului, în diverse moduri, care vor fi menţionate mai jos. Un "post electronic" asigură, pe de-o parte, o creştere a puterii mentale, iar pe de alta - un bun prilej pentru stabilirea unui program care să constea în perioade mai scurte de acces la dispozitivele electronice, după ce perioada de post se termină.

Ce înseamnă "postul electronic"? Renunţarea la folosirea: computerului, smartphone-ului, tabletei, a jocurilor video (PlayStation, Wii etc.). De asemenea, o bună idee ar fi ca lista de dispozitive interzise să includă şi TV-ul. Dar dacă acceptaţi totuşi TV-ul în programul copilului, eliminaţi desenele animate şi programele violente. Canale TV ca National Geographic, Nature ori Animal Planet au multe emisiuni care, urmărite, sunt apreciate de cei mici.

Cât va dura "postul electronic"? Cel puţin 2 săptămâni, recomandabil 3 săptămâni. Desigur, trăim într-o lume în care o bună stăpânire a tehnologiei este obligatorie pentru integrarea unui tânăr în societatea modernă. Dar, pe de altă parte, ţinând cont de studiile efectuate privind impactul utilizării excesive a dispozitivele electronice asupra abilităţilor cognitive, mai ales asupra copiilor - un control privind timpul petrecut în compania acestora şi, uneori, restricţionarea pentru scurte perioade la acestea, s-ar putea să fie o idee foarte bună.

Care sunt avantajele "postului electronic"? Să le luăm pe rând...

:: Resetarea ritmului circadian

Multe funcţii fiziologice sunt dependente de anumite ritmuri, iar lumina artificială a ecrenelor dispozitivelor electronice dereglează ritmurile naturale ale organismului, putând provoca diverse afecţiuni.
De asemenea, radiaţiile emise de ecrane afectează somnul, prin blocarea secreţiei de melatonină, iar somnul profund este esenţial pentru gândirea critică, o bună memorie ori o bună dispoziţie.


:: Reechilibrarea "chimiei" cerebrale


În special jocurile generează eliberarea de dopamină şi activează circuitele neuronale implicate în dependenţă. Mai mult, cum melatonina se transformă în serotonină, epuizarea acesteia, teoretic, ar afecta nivelul de serotonină din organism (iar serotonina are un rol important în starea de confort şi de bună-dispoziție).


:: Îmbunătăţirea fluxului sanguin în lobii frontali.


Dacă gândirea critică, activităţile creative ori sportul sunt asociate cu un bun flux sanguin în zona lobilor frontali ai creierului, "conectarea" la ecranele dispozitivelor electronice este asociată cu un flux sanguin crescut în zone mai primitive ale creierului, aspect ce are efecte uneori devastatoare asupra dezvoltării copilului.


:: Reducerea stresului


Utilizarea dispozitivelor electronice este asociată şi cu variaţii nedorite a unor hormoni. Astfel, hormonii utilizaţi de organism în situaţii de tip "luptă-ori-fugi" sunt absorbiţi în scurt timp, iar nivelul de cortizol (hormonul stresului) creşte.

Dacă aceste argumente v-au convins, un ultim cuvânt despre perioada de după "postul electronic": odată obişnuit copilul cu neutilizarea dispozitivelor electronice, este un bun prilej pentru a stabili perioade stricte de folosire cumulată a acestora. Şi sugerăm 1,5-2 ore pe zi, în special pentru şcolarii de până în clasa a IX-a. Chiar dacă e vorba despre o limitare, o limitare ce vine după o perioadă de interdicţie va fi percepută altfel decât o limitare ce vine după o perioadă fără niciun fel de restricţie.



Sursa: boost-your-childs-brain-power-simple-remedy

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.