Rigor mortisDupă ce mori, în câteva ore corpul tău îşi pierde elasticitatea, devine rigid. Dar de ce? Ce se întâmplă în interiorul corpului? Ce face ca muşchii corpului să se contracteze atât de tare, că devine extrem de dificil să mai mişti membrele celui decedat?

 


Rigor mortis - rigiditate cadaverică = fenomen general de întărire și de înțepenire musculară, care apare în primele ore după moarte, ca urmare a coagulării proteinelor musculare

Atunci când efectuăm o mişcare în mod voluntar, diferite filamente din interiorul muşchilor lucrează împreună, contractând muşchiul. Atunci când ne oprim din activitatea ce implică activitate musculară, aceştia se relaxează, filamentele revenind la starea iniţială. Dar aceste filamente au nevoie de ATP (adenozintrifosfat) pentru a se decupla unele de altele. Adenozintrifosfatul reprezintă unitatea energetică a celulei. Aproape de fiecare dată când o celulă trebuie să facă ceva, este nevoie de ATP. Sunt însă şi câteva excepţii.

În genere, când muşchii trebuie să se contracte, celulele importă ioni de calciu, care reprezintă semnalul ce cuplează fibrele muşchilor. Prin arderea de ATP celulele se relaxează.

Pentru a fi pregătit în eventualitatea că este necesară o contractare a muşchilor, organismul menţine un stoc de ioni de calciu în jurul peretelui celular. Acest perete celular reprezintă o barieră pentru ioni, ţinându-i în exterior, muşchiul putând sta relaxat.

Atunci când o persoană moare, aceste perete ale celulelor îşi pierde impermeabilitatea la ionii de calciu, iar ionii se infiltrează uşor în acestea, generând contracţia muşchilor. Pentru că persoana nu mai este vie, nu mai are loc nicio ardere a ATP-ului, aşadar muşchii nu se vor mai relaxa.

Rigor mortis, se spune, se instalează de sus în jos; în fapt, toţi muşchii organismului trec prin acelaşi proces în acelaşi timp. Rigiditatea este însă mai greu detectabilă la muşchii mici, ca cei ai feţei ori din jurul capului, decât la cei mari, ca muşchii picioarelor ori ai abdomenului.

Până la urmă acestă rigiditate se pierde: după circa două zile de la deces.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.