Corpul umanContinuăm seria de articole dedicate corpului uman cu un nou episod cu 10 curiozităţi. Ştiţi ce este vivisecţia? Care este rolul amigdalelor palatine? Până la ce vârstă creşte craniul unui om? Care este rolul unei inflamaţii a unei părţi a organismului?

 

 

 

 

Corpul uman. 10 aspecte puţin ştiute (11)

1. De numele împăratului roman Elagalabus se leagă multe scandaluri, cele mai multe sexuale. Se spune despre el că a fost căsătorit cu 5 femei şi, ceea ce este mai interesant, chiar cu un bărbat. În plus, excentricul împărat îşi farda ochii, îşi epila părul şi purta o perucă înainte să meargă să se prostitueze. Da, da, aţi citit bine! Şi asta nu este tot. Se pare că el ar fi oferit o sumă foarte mare de bani doctorului ce îi putea face schimbare de sex. Nu se ştie sigur dacă operaţia a avut loc, însă simplul fapt că a cerut aşa ceva este un indiciu că medicina era suficient de dezvoltată în acea perioadă pentru o atare intervenţie, cât să îl facă pe Elagalabus să îşi dorească acest lucru. Iată aşadar, că ideea schimbării de sex nu este un concept ce aparţine societăţii moderne.

2. Mandibula este un os nepereche, cel mai larg şi mai puternic os al feţei. Numele îi provine de la rolul pe care îl are în masticaţie, derivându-se din cuvântul „mandere”, ce înseamnă a mesteca. Privită de sus, mandibula are formă de „U”, iar privită din lateral are formă de „L”.

3. Vivisecţia este procesul prin care este disecat un animal viu, pentru a se analiza modul în care funcţionează organele când organismul nu este mort. Vivisecţii s-au făcut şi pe oameni, în special pe prizonierii de război, de cele mai multe ori fără anestezie Vivisecţia a fost însă folosită şi ca o formă de tortură.. Ne place sau nu, vivisecţia a ajutat la dezvoltarea medicinei, întrucât anatomiştii antici au utilizat această metodă pentru a afla mai multe despre corpul uman.





4. Drept dovadă a celor afirmate mai sus este etimologia cuvântului „anatomie”. Acest cuvânt vine de la grecescul „anatemnein”, ce înseamnă a tăia, a diseca.

5. Amigdalele palatine sunt cele pe care le vedem în partea posterioară a cavităţii bucale, micile organe ce se inflamează la răceli. Variază de la o persoană la alta ca mărime şi formă, dar ajung în medie la 2 cm lungime. Ele au rol în imunitate. Se mai numesc tonsile palatine.

6. Lăţimea maximă a coloanei vertebrale este de 11 cm.

7. Inflamaţia este un ansamblu de reacţii vasculare şi celulare, ce are drept scop accelerarea distrugerii celulare şi îndepărtarea microorganismelor răspunzătoare de acest fenomen. Semnele inflamaţiei sunt: roşeaţa, creşterea temperaturii locale, durere, edem (umflare ca urmare a acumulării de lichid în ţesut).

8. Temperatura sângelui la om variază între 37,7°C şi 38°C, cu un maxim de 40° C la nivelul hilului hepatic şi un minimum de 36° C la nivel pulmonar şi scrot.

9. Craniul creşte până la vârsta de 45 de ani. După această vârstă, acesta nu mai creşte deloc. Între 20 şi 45 de ani creşterea se realizează mai ales prin îngroşarea oaselor.

10. Între oasele cutiei craniene rămân porţiuni neosificate numite fontanele. Acestea ajută la modelarea craniului fătului, pentru a putea trece mai uşor prin canalul de naştere. După naştere, fontanelele încep să se osifice. Osificarea iniţială are loc după 2-3 luni de la apariţia pe lume.



Corpul uman. 10 aspecte puţin ştiute (13)

 




Bibliografie:
en.wikipedia.org/wiki/Leptin
en.wikipedia.org/wiki/Elagabalus
en.wikipedia.org/wiki/Anatomy
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.