GravidăAţi auzit, probabil, că unele femei, după naştere, pot fi afectate de depresie, denumită depresie postpartum. Cauza acesteia nu este cunoscută. Se consideră că depresia are legătură cu complexele transformări pe care le suferă femeia pe timpul gestaţiei şi după naştere.

 

 

 

 

Aceste transformări nu sunt doar fizice, ci şi chimice, emoţionale ori psihologice. Nivelurile de estrogen şi progesteron, hormonii reproductivi feminini, se măresc de 10 ori pe perioada sarcinii, scăzând brusc după naştere. Este posibil ca aceasta să fie cauza plânsului fără motiv, a iritabilității şi a schimbărilor stării de spirit neaşteptate.

Deşi nu se cunoaşte cauza, s-a constat că femeile care nasc prin cezariană sunt mai susceptibile pentru a fi depresive după naştere.

O metodă de a contracara efectele depresiei constă în discutarea cu cei apropiaţi a stării generale ori de moment şi cererea ajutorului acestora, atunci când este cazul. O alimentaţie echilibrată, de asemenea, poate ajuta.

Depresia postpartum durează, de regulă, doar câteva săptămâni. Dacă această se prelungeşte peste o lună, este recomandabilă contactarea unui doctor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.