RapunzelO altă zi, o altă oroare medicală cu un nume drăguţ. Dacă ai părul lung, acesta este un lucru de care să te temi. Dacă nu, este doar un lucru care îţi va da fiori. Citiţi în cele ce urmează despre o boală cu nume de poveste, aşa-numitul sindrom Rapunzel.

 

 

 

Sindromul Rapunzel - o oroare medicală puţin cunoscută

Ştiam că faptul că am părul lung mă supunea multor riscuri: se putea prinde în diverse aparate, putea fi smuls de oamenii care se aflau în spatele meu la coadă când mă băgam în faţă şi îmi obstrucţiona ocazional vederea în timpul luptelor mele nocturne de ninja. Ceea ce nu ştiam era că era posibil să ”fabric” ceva la fel de respingător precum un extraterestru în interiorul meu.

Ocazional, femeile care au dureri abdominale merg la spital şi descoperă că există nişte mase întunecate în stomacul lor. Când sunt operate, doctorii extrag din ele ghemotoace de păr de mărimea celor pe care le vedem la pisici. De ce? Pentru că părinţii se înşelau atunci când îţi spuneau că guma de mestecat este cea care rămâne în organism timp de patru ani fără să fie digerată. De fapt, este vorba despre păr. Părul este alcătuit din cheratină, aceeaşi substanţă care intră şi în componenţa copitelor şi a coarnelor. Este o substanţă dură. Atât de dură încât oamenii trebuie să trateze părul cu acizi şi baze la temperaturi de peste 100 de grade Celsius pentru a-l face să se descompună fie chiar şi puţin. Corpul uman nu poate reproduce aceste condiţii.

De asemenea, corpul uman nu poate elimina părul din interiorul sistemului digestiv. Doctorii nu sunt siguri de ce acesta rămâne în stomac, însă cred că părul este prea alunecos pentru a putea fi împins împreună cu restul conţinutului stomacului şi este suficient de subţire încât să se ”ascundă” în orice cută. Acesta se prinde de alte fire de păr care au fost înghiţite. În general, asta devine o problemă doar atunci când o persoană îşi mănâncă, mestecă sau suge compulsiv părul. Suficient de mult păr este înghiţit încât să înceapă să se acumuleze. Oricum, din cauza faptului că părul poate rămâne în stomac timp de ani de zile, chiar şi o cantitate mică face diferenţa.

Dar de ce se numeşte asta sindromul Rapunzel? Când ghemotocul de păr devine suficient de mare, o parte din el este eliminată de stomac. Însă această parte nu se se separă de ghemotocul mai mare de păr. Ea doar se întinde sub forma unui ”funii” de păr prin stomac şi până în intestine. Atunci când doctorii o îndepărtează, această ”funie” de păr se poate întinde pe o lungime de câţiva metri prin sistemul digestiv inferior al persoanei. Aşa cum aţi ghicit, aceasta arată exact ca părul lui Rapunzel.

Acum, dacă îmi permiteţi, mă voi duce să mă rad în cap.



Traducere de Ana Dumitrache după the-rapunzel-syndrome-is-a-little-known-medical-horror.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.