Corpul omenescCâte calorii se pierd prin evaporarea unui mililitru de apă? Ce se întâmplă cu un craniu dacă îl laşi să cadă de la o înălţime de 2 m? Ce este mai rezistent la presiune: un os sau granitul? Ce este spermograma? Răspunsurile le găsiţi în acest articol.

 

 

 

 

Corpul uman. 10 aspecte puţin ştiute (10)

 

1. Sărurile minerale sunt cele care dau rezistenţă oaselor. Materia organică, cealaltă componentă din care este alcătuit osul, este elastică, asemănătoare cauciucului. Prin depunerea sărurilor minerale, osul devine rezistent. Proporţia acestor două componente variază cu vârsta, astfel încât în copilărie oasele sunt foarte elastice datorită proporţiei mai mici de săruri minerale. Odată cu trecerea anilor, oasele devin mai casabile întrucât creşte proporţia de săruri.

2. Spermograma este o metodă de laborator prin care se stabileşte potenţialul fertil al bărbatului. Se practică după 3-5 zile de abstinenţă sexuală şi se urmăreşte concentraţia şi mobilitatea spermatozoizilor din spermă.

3. La halterofili, musculatura scheletică poate ajunge să cântărească chiar şi 50% din greutatea corporală.

4. Bursele seroase sunt nişte saci alcătuiţi din ţesut conjunctiv, anexaţi tendoanelor sau muşchilor. Acestea au rol de protecţie, întrucât funcţionează ca nişte perne cu apă ce distribuie presiunea. Bursita este o inflamaţie a acestor burse seroase.

5. Ce se întâmplă dacă vei lăsa să cadă pe ciment un craniu de la o înălţime de 1-2 m? Ei bine, se va comporta ca o minge, adică va sări datorită elasticităţii sale. Oasele sunt foarte rezistente la presiune. Un mm2 de os este de 30 de ori mai rezistent la presiune decât un mm2 de cărămidă şi de 2,5 ori mai rezistent decât un mm2 de granit. Rezistenţa osului la presiune poate fi comparată cu cea a fierului (rezistenţa osului se apropie de cea a fierului). Pe lângă fier, osul mai poate fi comparat cu betonul armat, atât în privinţa rezistenţei, cât şi în privinţa elasticităţii.

 

 

 

6. Oasele mâinii sunt în număr de 27: oasele degetelor, carpul şi metacarpul. Oasele carpului sunt: scafoidul, semilunarul, piramidalul, pisiformul, trapezul, trapezoidul, capitatul, osul cu cârlig. Oasele carpului au o formă aproape cubică. Metacarpul este format din 5 oase. Oasele degetelor se numesc falange şi sunt în număr de 14. Oasele piciorului sunt în număr de 26: oasele degetelor, tarsul şi metatarsul. Tarsul este format din 7 oase: talusul (acest os se mai numeşte şi astragal), calcaneul, navicularul, cuboidul şi cele 3 oase cuneiforme. Metatarsul este format din 5 oase. Oasele degetelor sunt în număr de 14, la fel ca la mână, şi se numesc tot falange. A nu se confunda mâna cu antebraţul şi braţul, iar piciorul cu gamba şi coapsa. Deşi suntem obişnuiţi să numim mână întreg membrul superior şi picior întreg membrul inferior, aceste denumiri nu corespund cu denumirea ştiinţifică. Membrul superior este alcătuit din braţ, antebraţ şi mână, iar membrul inferior din coapsă, gambă şi picior.

7. Stomacul este prevăzut cu două sfinctere: sfincterul cardia (la intrarea în stomac) şi sfincterul pilor (la ieşirea din stomac).

8. Există o diferenţă între apetit şi foame. Apetitul este dorinţa de a ingera un anume aliment, pe când foamea reprezintă, în general, necesitatea de a mânca.

9. Pentru învăţarea limbajului, un copil trebuie să aibă funcţional şi aparatul auditiv. Un copil surd din naştere va rămâne mut, nefiind capabil să înveţe limbajul. De asemenea, dacă un copil mai mic de 5 ani îşi pierde auzul, el va pierde şi limbajul articulat.

10. Prin evaporarea unui ml de apă, se pierd aproximativ 0,60 calorii.

Corpul uman. 10 aspecte puţin ştiute (12)

 

 

Bibliografie:
Fiziologie umană, I. Haulică, ediţia a III-a, revizuită şi adăugită, 2007
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.