Tânără adormităAr putea cineva cu adevărat să învie din morți? Într-o oarecare măsură aceasta depinde și de ce înțelegem de fapt prin moarte. Desigur că oamenii pot fi readuși la viață prin intermediul intervențiilor medicale, dar uneori lucrurile devin un pic mai misterioase de atât.

 

 

 

 

Astfel de cazuri nu au loc chiar atât de des cum încearcă televiziunile  să ne convingă. Dar unii oamenii chiar ”se trezesc” dintr-o moarte aparentă – după ce încercările de resuscitare au încetat – fapt cunoscut sub numele de fenomenul Lazăr.

De-a lungul vieții noastre descoperim cu amărăciune crescândă că viața nu este ca la televizor. La TV este de ajuns să lovești puternic în piept o persoană recent decedată, să îi faci respirație gură la gură și să țipi ”La naiba, trebuie să trăiești!”, iar cadavrul va reveni la viață înainte de pauza de publicitate. În viața reală, resuscitarea cardiopulmonară funcționează într-un procent de 30% - iar uneori rata de succes este de doar 2%.

 

Uneori însă viața se desfășoară mai bine în ficțiune, unde oamenii revin la viață spontan după ce profesioniștii din domeniul medical au renunțat la resuscitare și unde acest lucru se întâmplă atât de des, astfel încât a devenit subiectul speculațiilor dar și al cercetărilor de către personalul medical calificat. A fost denumit fenomenul Lazăr, probabil și pentru că nu putea fi numit ”Aaaaa! Zombii!”

Fenomenul și-a primit numele de la personajul biblic Lazăr, care a ar fost reînviat de Iisus Hristos. Lazăr a fost mort timp de patru zile înainte de a fi rechemat la viață. Majoritatea oamenilor care trec prin acest fenomen revin la viață la mai puțin de zece minute după ce încercările de resuscitare au fost sistate -   cu un decalaj de timp de șapte până la opt minute, în medie.  Cazurile cele mai frecvente, care au fost clasificate drept fenomenul Lazăr au survenit în urma atacurilor de cord, dar li se poate întâmpla și persoanelor cu insuficiență renală, celor cu probleme de respirație, cu hemoragii sau celor care și-au administrat supradoze de droguri - aproape toate  cauzele care opresc sistemul circulator.

Unele cazuri care au fost clasificate drept fenomen Lazăr nu li s-au întâmplat unor oameni care erau decedați din punct de vedere clinic. Aceștia nu păreau să  își recapete pulsul și să prezinte un puls apropiat de ritmul normal. S-a renunțat  la toate eforturile de a-i salva, doctorii s-au resemnat în fața inevitabilului... și câteva minute mai târziu pulsul lor și-a recăpătat regularitatea și a prins puteri. Nu este chiar așa de dramatic. Cu toate acestea, au fost cel puțin 23 de cazuri de asistolă, fără puls și fără activitate electrică la nivelul inimii, înainte ca aceasta să înceapă din nou să bată.

Un caz exemplificator a avut loc în anul 2000. Un om în vârstă de 66 de ani, unul dintre puținele cazuri de acest fel pentru care există un raport exhaustiv, a fost adus în sala de operație prezentând anevrism aortic abdominal. I s-au administrat o serie de medicamente, precum și compresiuni toracice,  înainte de a fi declarat decedat la ora 6:17, atât de către chirurg, cât și de către anestezist. Medicamentația i-a fost sistată și toate cablurile de monitorizare au fost deconectate. La ora 6:27, în timp ce chirurgul le expunea cazul studenților la medicină, el a observat că pacientul avea din nou puls. O echipa de medici a intervenit și l-au stabilizat.

Fenomenul privit chiar și prin cea mai trandafirie prismă, este fără rezerve, un miracol. Doar de la 45 până la 55% dintre cei care trec prin fenomenul Lazăr își mențin un nivel ridicat al activității neurologice. Restul prezintă leziuni ale creierului fie ca urmare a unor răni, fie datorită opririi circulației pe timpul perioadei cât au fost ”morți.” Cercetătorii, renumiți pentru faptul că nu acceptă concepția jumătății goale a paharului, sunt de părere că fenomenul este fie rezultatul unei reacții întârziate la medicamente și tratament, putând fi cauzat și de o defecțiune a echipamentului medical, fie cel al unei  reacții temporare a corpului, de așa natură încât orice semn de viață devine invizibil și nu poate fi detectat de către aparate sau de către doctori. Persoanele cu probleme respiratorii sau ale căilor respiratorii, de exemplu, pot prezenta o hiper inflamare a plămânilor, ceea ce cauzează scăderi majore ale tensiunii arteriale și ale ritmului  cardiac. Prin urmare, cercetătorii  recomandă  să se păstreze conectarea la aparate pentru persoanele aparent decedate, pentru a fi siguri că medicii nu vor rata apariția unui nou Lazăr. (Un pacient a început de fapt să respire când se afla deja la morgă).

Cu toate acestea, știrile nu sunt chiar atât de proaste. Se crede că acest fenomen este în orice caz slab raportat oficial. Mult mai mulți oameni decât credem au revenit la viață. Oricare ar fi cauza acestui fenomen, este interesant că  dintr-un anumit motiv,  învierea dintr-o moarte aparentă are loc de la sine, fără asistență medicală. Poate că fenomenul este mai mult enervant decât interesant. Ca să încheiem cu o tentă de umor negru, oricum nici unul dintre acești pacienți nu s-au întors încă din morți cu o poftă de carne umană; este poate doar  o chestiune de timp...

 




Traducere după what-makes-people-come-back-to-life-after-being-pronounced-dead de Daniela Albu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.