Cu toţi am simţit cum urechile „se înfundă” şi am auzit „păcănituri” ciudate la schimbarea altitudinii, fie că am decolat cu un avion, fie că am călătorit cu maşina pe Transfăgărăşan. Ce se întâmplă în urechile noastre? Ce provoacă acest disconfort? Şi ce trebuie să facem pentru a ne readuce la normal?
În imaginea de mai sus puteţi observa structura urechii umane. De dragul uşurinţei explicaţiei, delimităm o ureche externă (de la timpan către pavilion) şi o ureche internă. În spatele timpanului se află cutia timpanului, care este plină cu aer. Cutia timpanului comunică, prin intermediul trompei lui Eustachio - un tub îngust lung de aproximativ 3,5 centimetri - cu partea din spate a interiorului gâtului.
Timpanul, care are rolul de a prelua vibraţiile aerului şi a le transmite către mecanismul intern al urechii, este supus, pe de o parte, presiunii atmosferice externe, iar pe de altă parte presiunii exercitate de aerul din cutia timpanului.
Ce se întâmplă atunci când decolăm/aterizăm cu un avion ori urcăm/coborâm de pe un munte? Are loc o schimbare firească a presiunii atmosferice exterioare, care se modifică în funcţie de variaţia altitudinii. Astfel, odată cu creşterea altitudinii are loc o scădere a presiunii atmosferice, pentru că aerul se rarefiază.
Ce se întâmplă cu aerul din cutia timpanului? Acesta rămâne la presiunea iniţială pentru o vreme. Prin urmare, în funcţie de modul în care variază presiunea atmosferică exterioară, până la egalizarea presiunilor (externe şi interne, din cutia timpanului), timpanul va fi situat între două medii cu diferenţe de presiune. Această diferenţă de presiune este responsabilă pentru senzaţia de „înfundare" a urechilor şi pentru „păcăniturile" pe care le auziţi. În fapt, „păcăniturile" sunt provocate de deplasarea aerului prin trompa lui Eustachio.
Cum se reglează diferenţa de presiune dintre exterior şi urechea internă? Prin intermediul trompei lui Eustachio, care, după cum am amintit, uneşte cutia timpanului cu interiorul gâtului.
Ce putem noi face pentru a grăbi egalizarea presiunilor? Prin eliminarea ori inserarea aerului din cutia timpanului prin intermediul trompei lui Eustachio. Cum anume? Căscatul ajută. Înghiţitul „în gol”, de asemenea. Aşadar, mestecarea gumei de mestecat poate fi o soluţie foarte bună.
Ce este contraindicat să faceţi pentru reglarea presiunilor, deşi funcţionează? Să vă ţineţi nasul cu mâna şi să suflaţi cu putere. În felul acesta, dacă sunteţi răcit, puteţi injecta bacterii în trompa lui Eustachio şi să vă alegeţi astfel cu o infecţie a urechii.
Citiţi şi articolul: Cum funcționează simțul văzului