Gripa porcinăÎn luna martie 2009, în Mexic a izbucnit o epidemie de gripă porcină. Virusul a provocat deja victime în Mexic şi a depăşit graniţele continentului nord-american, ajungând în Europa şi celelalte continente. Citiţi în acest articol cum funcţionează gripa porcină, cum se transmite, care sunt simptomele, dacă există medicamentaţie şi cum ne protejăm.

Gripa porcină este o afecţiune respiratorie provocată de virusul gripei de tip A şi care îmbolnăveşte de regulă porcii, dar care - în mod neobişnuit - pare să devină o epidemie după transmiterea acestui virus la om.

Mai jos puteţi urmări un interviu cu Dr. Joseph Breese, din cadrul diviziei Gripă a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor al guvernului american (CDC). Sub film puteţi găsi traducerea integrală a interviului. Desigur, textul poate fi citit independent de vizionarea filmului.

 

 


Gripa porcină - video

 

 

CE ESTE GRIPA PORCINĂ?

Gripa porcină este o maladie a aparatului respirator al porcilor provocată de viruşi gripali de tip A. Epidemiile de gripă porcină sunt un eveniment normal în cazul acestor animale. În mod uzual, oamenii nu contactează boala, dar uneori maladia este transmisibilă şi la aceştia, astfel că pot apărea şi apar şi infecţii ale populaţiei. De cele mai multe ori, cazurile umane de gripă porcină apar la cei care îşi desfăşoară activitatea în preajma acestor animale, dar este posibil ca virusul să se răspândească şi de la om la om.

CARE SUNT SIMPTOMELE GRIPEI PORCINE?

Simptomele gripei porcine la oameni sunt similare simptomelor gripei obişnuite şi includ febră, tuse, senzaţia de gât uscat, dureri de muşchi, dureri de cap, frisoane şi o stare accentuată de oboseală. Unii oameni au raportat şi diaree şi stări de vomă ca simptome asociate gripei porcine. În trecut, boli grave precum pneumonia şi insuficienţa respiratorie, ca şi moartea, au fost asociate cu contaminarea cu acest virus gripal porcin la oameni. Ca şi în cazul gripei sezoniere, gripa porcină poate provoca o înrăutăţire a simptomelor caracteristice unor boli cronice la populaţia umană infectată.

CÂT DE GRAVĂ ESTE BOALA ÎN CAZUL OAMENILOR?

Ca şi în cazul gripei sezoniere, gripa porcină, când se manifestă la oameni, se poate manifesta cu diverse grade de severitate, de la forme uşoare până la unele grave. Între 2005 şi ianuarie 2009, au fost raportate 12 cazuri de gripă porcină la oameni în S.U.A., dintre care niciun caz mortal.

Totuşi, infecţiile cu gripă porcină pot avea urmări extrem de grave. În septembrie 1988, o femeie însărcinată în vârstă de 32 de ani, cu o stare anterioară infectării a sănătăţii foarte bună, din statul Wisconsin, a fost spitalizată cu diagnosticul pneumonie după ce a contactat virusul gripei porcine, pentru a-şi pierde viaţa 8 zile mai târziu. În 1976 a izbucnit o epidemie de gripă porcină în statul New Jersey, oraşul Fort Dix, cu urmări foarte grave: au fost înregistrate mai mult de 200 de cazuri de îmbolnăviri cu simptome grave şi un deces.

CUM SE TRANSMITE BOALA?

Gripa porcină se poate transmite în două moduri. În primul rând, în urma contactului cu porci contaminaţi sau a contactului cu elemente de ambient contaminate cu acest virus. În al doilea rând, prin contactul cu o persoană infectată cu virusul gripei porcine. Cazuri de contaminare de la om la om au fost de asemenea documentate şi se crede că mecanismul este acelaşi ca în cazul gripei sezoniere. În prezent, se consideră că gripa se răspândeşte în special de la om la om prin tuse ori strănutul persoanelor infectate.

 

Mexic - Oameni purtând măşti împotriva gripei porcine

Oameni purtând măşti împotriva gripei porcine. Mexic, aprilie 2009
Photo: Randal Sheppard, Flickr (imagine preluată de pe site-ul BBC)

 

 

EXISTĂ MEDICAMENTE ÎMPOTRIVA GRIPEI PORCINE?

Răspunsul scurt este DA. CDC (Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor al guvernului american) recomandă folosirea oseltamivirului şi zanamivirului (medicamente antivirale) pentru tratamentul, respectiv prevenirea infectării cu virusul care cauzează gripa porcină. Medicamentele antivirale se eliberează pe bază de reţetă şi se întâlnesc de obicei sub forma de capsule, sub formă lichidă sau ca inhalatori care luptă cu gripa împiedicând reproducerea virusului în interiorul organismului uman.

Dacă vă îmbolnăviţi, medicamentele antivirale pot reduce simptomele bolii şi vă pot face să vă simţiţi mai bine mai repede. Acestea pot, de asemenea, preveni complicaţii ale bolii. Ele acţionează cel mai bine în cazul în care administrarea începe foarte curând după îmbolnăvire, mai exact în primele două zile de la apariţia primelor simptome.

Cei infectaţi cu virusul gripei porcine trebuie consideraţi ca fiind potenţial contagioşi atâta vreme cât prezintă simptomele bolii şi, posibil, în următoarele 7 zile de la declanşarea bolii. Copiii, în special cei mai tineri dintre aceştia, pot fi contagioşi pentru perioade mai lungi.

CUM NE PROTEJĂM DE GRIPA PORCINĂ?

În prezent nu există un vaccin disponibil care să protejeze omul împotriva gripei porcine.

UPDATE, 09.11.2009: Între timp a fost dezvoltat un vaccin împotriva gripei porcine.

Totuşi, există măsuri cotidiene pe care oamenii le pot lua pentru a preveni răspândirea viruşilor care provoacă boli ale sistemului respirator, cum este şi cazul gripei. Urmaţi în fiecare zi măsurile următoare pentru a vă proteja sănătatea:
Acoperiţi-vă nasul şi gura cu un şerveţel când tuşiţi sau strănutaţi.
Aruncaţi şerveţelul la coşul de gunoi după folosire.
Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun de câte ori aveţi posibilitatea, mai ales după ce strănutaţi sau tuşiţi.
Foarte eficace sunt şi şerveţelele umede pe bază de alcool medicinal.
Evitaţi apropierea de persoane bolnave.
Dacă vă îmbolnăviţi de gripă, se recomandă să rămâneţi acasă, întrerupând cursurile sau serviciul, limitând astfel contactul cu ceilalţi pentru a nu le transmite şi lor boala.
Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gura, deoarece microbii şi viruşii se răspândesc în acest mod.

CE FACEŢI DACĂ VĂ ÎMBOLNĂVIŢI?

Dacă locuiţi într-o zonă unde au fost raportate cazuri de gripă porcină şi dacă prezentaţi simptome asemenea celor asociate acestei maladii, precum febră, dureri musculare, guturai, gât uscat, greţuri, stări de vomă sau diaree, este indicat să contactaţi medicul de familie, mai ales dacă sunteţi îngrijorat din pricina simptomelor d-voastră. Medicul d-voastră va hotărî dacă sunt necesare teste suplimentare sau administrarea unui tratament.

Dacă sunteţi bolnav, ar trebui să rămâneţi acasă şi să evitaţi contactul cu alţi oameni pe cât posibil, pentru a limita răspândirea bolii. Dacă vă îmbolnăviţi şi manifestaţi unul din simptomele următoare, apelaţi la asistenţa medicală de urgenţă. În cazul copiilor, simptomele care necesită asistenţă medicală de urgenţă includ respiraţia rapidă sau problemele de respiraţie, culoarea albăstruie a pielii, diminuarea nevoii de a bea fluide (îngurgitarea insuficientă de fluide), somnul prelungit, lipsa dorinţei de interacţiune (copilul devine atât de uşor iritabil încât nu mai doreşte să fie ţinut în braţe), febră însoţită de urticarie sau simptome caracteristice gripei care se diminuează doar pentru a reveni cu febră şi tuse mai severe.

În cazul adulţilor, simptomele care necesită asistenţă medicală de urgenţă includ dificultăţile de respiraţie, dureri sau senzaţie de presiune în piept sau în zona abdomenului, senzaţie bruscă de ameţeală, confuzie, dar şi vomă severă sau persistentă.

Populaţia nu trebuie să îşi facă griji cu privire la consumul şi prepararea cărnii de porc. Virusul gripei porcine nu se transmite prin intermediul alimentelor. Consumul cărnii de porc preparate în bucătărie şi manevrată corespunzător este sigur.

- Terminat traducere -

 

EXISTĂ CAZURI DE GRIPĂ PORCINĂ ÎN ROMÂNIA?

Până la data scrierii acestui articol (29 aprilie 2009) nu s-au raportat cazuri de gripă porcină în România. Prin urmare, din fericire, pentru românii care nu călătoresc în Mexic - ţara de origine a transmiterii recente la om a virusului - ori în zone din ţări în care sunt raportate astfel de cazuri, nu există motive de îngrijorare. Cel puţin pentru moment. Şi virusul gripei aviare a părut o problemă a altora până în momentul în care a fost depistat în diverse gospodării de pe tot cuprinsul României.

CÂT TIMP REZISTĂ VIRUSUL GRIPEI PORCINE ÎN AFARA CORPULUI?

Se consideră că virusul gripei porcine nu poate rezista mai mult de 2 ore în afara corpului. Dar este un timp suficient pentru a infecta multe persoane. De aceea, în cazul în care acest virus va apărea şi în România, este bine să ţineţi cont de faptul că o bună metodă de protecţie este spălatul pe mâini. Funcţionează şi în cazul altor viruşi...

 

_
Citiţi şi
Cum funcţionează sistemul imunitar
şi
Cum funcţionează antibioticele

unde sunt incluse câteva paragrafe referitoare la modul de funcţionare al virusurilor.

___________
LECTURI SUPLIMENTARE:
http://www.cdc.gov/swineflu/swineflu_you.htm (lb.engleză)
http://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_outbreak_by_country (lb.engleză) - lista ţărilor afectate de gripa porcină.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro