Recunosc, obişnuiam să iau laptopul cu mine la baie şi să îl ţin pe coapse. Se pare însă că aceasta este o idee foarte rea. Poate cauza Sindromul Pielii Prăjite – care poate duce la cancer de piele în unele cazuri. Sindromul pielii prăjite nu este nou.

 

 

 

A fost observat pentru prima dată la persoanele ce lucrează în apropierea unor surse de căldură extremă, precum  coşurile locomotivelor, cuptoarele de lemn, sobele cu cărbuni sau a focurilor. A fost observat şi la persoanele care folosesc excesiv plăpumilor încălzite.

În mod cert nu este acelaşi lucru cu a-ţi duce laptopul la toaletă şi a-l folosi ţinându-l pe picioare pentru câteva minute – sau o jumătate de oră – dar cercetătorii cred că poate fi periculos dacă este folosit pentru anumite perioade de timp şi dacă ai un anumit tip de ten.

 

 



În cadrul unui articol publicat în numărul 5 din noiembrie al Pediatrics, cercetători elveţieni au discutat despre cazul unui copil de 12 ani ce avea „o decoloraţie cu aspect buretos pe coapsa stângă,” precum cea din imaginea de la începutul articolului. După ce l-au studiat, „au realizat că laptopul devenea fierbinte pe partea din stânga” în timp ce îl ţinea pe picioare. Cel mai probabil, acolo se afla procesorul.

Tehnic, acest lucru se numeşte eryythema ab igne. Conform doctorului Jeffrey Benabio, sindromul pielii prăjite se prezintă sub forma unei iritaţii roşii maronii care apare ca rezultat al unei expuneri prelungite la căldură, fără să existe o arsură propriu-zisă. Roşeaţa formează un adevărat model, precum cel din imagine, reticular sau în formă de plasă. Cauza este, cel mai probabil, încetinirea circulaţiei sângelui în acea zonă, numită hemostază.

Doctorii elveţieni au mai numit-o şi dermatită indusă de laptop, iar aceasta ar putea avea ca efect chiar închiderea permanentă la culoare a pielii. În cazuri rare, poate conduce la cancer de piele. Doctorii au spus că aceasta ar putea afecta chiar mai grav copii: „Pacientul nostru a folosit laptopul mai puţin decât adulţi ce suferă de acelaşi lucru, ceea ce indică că pielea copiilor este mai sensibilă la căldură.”

Nu sunt un bebeluş, dar ştiu că picioarele mele devin roz şi mă mănâncă după doar câteva minute – motiv pentru care mă bucur că acum, când merg la toaletă, folosesc iPad-ul în locul laptopului meu.

 



Textul este traducerea articolului what-is-toasted-skin-syndrome.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.