StomacDigestia este procesul prin care mâncare ingerată este transformată în nutrienţi asimilabili. Digestia implică mestecare hranei, trimiterea ei de-a lungul tractului digestiv şi descompunerea moleculelor de hrană în molecule mai mici, asimilabile de organism.

Iată 10 lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre digestie.

1. Deşi media de înălţime a oamenilor este în jurul valorii de 1.70 metri, acest lucru nu a împiedicat tractul digestiv să atingă lungimi de până la 10 metri, măsurat de la gură şi până la anus. Pe lângă lungimea impresionantă, intestinul subţire poate atinge o suprafaţă de peste 250 de metri pătraţi (suprafaţa întinsă se datorează numărului mare de pliuri intestinale, numite vilozităţi, care au rol în absorbţia nutrienţilor).

2. După o masă mai bogată, starea de somnolenţă poate apărea din cauza triptofanului, un aminoacid esenţial, ce se găseşte în cantităţi mai mari în carne. O concentraţie mai mare de triptofan în sânge se poate obţine şi după ingerarea alimentelor bogate în glucide.

3. Pe lângă funcţiile sale legate de digestie, stomacul este implicat şi în secreţia de serotonină, cunoscut şi sub numele de hormonul fericirii. Deci ingestia alimentelor preferate ne poate face mai fericiţi.

4. Din totalul de calorii ce le ardem de-a lungul unei zile, între 5% şi 15% sunt folosite doar pentru a putea digera alimentele consumate. Consumul de carne sau de alcool necesită ceva mai multe calorii fiind mai greu de digerat sau metabolizat.

5. Cunoscut pentru efectele sale contra îmbătrânirii, botoxul este folosit şi pentru tratarea unei afecţiuni rare, acalazia, ce este însoţită de imposibilitatea de a înghiţi alimentele (disfagie). O injecţie cu botox va duce la relaxarea sfincterului esofagului şi pe lângă tratarea afecţiunii, cu siguranţă esofagul va arăta mai tânăr.

6. Sindromul Pica, ce se manifestă printr-o nevoie de a mânca cele mai ciudate lucruri de la pământ sau clei de pe copaci, până la găinaţul de găină sau varul de pe pereţi, afectează până la 30% dintre copii mici. Cauzele sau tratamentul rămân şi astăzi un mister.

7. Sucul gastric conţine în proporţie de 99% apă. Restul e format din enzime, diferite substanţe şi acid clorhidric. Deşi se găseşte într-o cantitate foarte mică, e destul de puternic pentru a dizolva metale.

8. Organismul ne poate digera pe noi! Cu toţii am auzit pe la orele de biologie că enzimele digestive sunt secretate sub o formă inactivă. Dacă s-ar secreta sub formă activă, ar digera chiar organul ce le-a produs, nefăcând nici un fel de discriminare între alimente şi organism.

9. Un avion la decolare poate genera până la 130 dB, un concert rock 110 dB. Am dat aceste exemple pentru a putea face o comparaţie cu nivelul sonor produs de râgâitura lui Paul Hunn din Anglia. Acesta în 2008 a fost înregistrat producând un zgomot de 107,1 decibeli doar printr-o simplă râgâitură. Câtă Cola trebuie să fi băut?

10. Una dintre marile probleme actuale ale omenirii este încălzirea globală. Se încearcă rezolvarea acesteia prin descoperirea tot mai multor tehnologii verzi. În 2005, un stat din Africa, Rwanda, a câştigat premiul Ashden, oferit pentru folosirea tehnologiilor verzi. Invenţia s-a întâmplat într-o închisoare, care a folosit deşeurile umane rezultate din digestie pentru a produce gaz metan pentru gătit. E posibil ca produsul vizibil al digestiei să fie salvatorul omenirii!

Bibliografie:
discovermagazine.com/2009/dec/20-things-you-didn.t-know-about-digestion
ro.wikipedia.org/wiki/Digestie

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.