Nervul vag se ramifică din creier prin organele tale pentru a coordona funcțiile corpului, inclusiv aspecte ale minții, cum ar fi starea de spirit, plăcerea și frica.
Cum este orchestrată această conexiune dintre creier și corp? Prin intermediul nervului vag, cel mai lung nerv din corp, care transmite comenzi către organele noastre și primește senzații de la ele.
Multe dintre funcțiile complexe pe care le reglează nervul vag, precum starea de spirit, învățarea, excitarea sexuală și frica, sunt automate și se desfășoară fără control conștient.
Nervul vag își are originea în patru grupuri de neuroni din bulbul rahidian, unde trunchiul cerebral se atașează de măduva spinării. Este unul dintre cele 13 nervi care părăsesc creierul direct, prin orificii speciale din craniu. De asemenea, nervul vag se extinde din două grupuri majore de neuroni, numite ganglioni, localizate în puncte importante din corp.
Semnalele între trunchiul cerebral și corp călătoresc de-a lungul nervului vag pentru a controla digestia, a activa sistemul imunitar, a regla ritmul cardiac și tensiunea arterială.
Nervul vag contractă tuburile bronșice pentru a direcționa aerul în plămâni, declanșează reflexul de vomă și te face să tușești.
Cercetările actuale se concentrează pe stimularea acestui nerv cu ajutorul electricității pentru a îmbunătăți cogniția și memoria, pentru și pentru identificarea unor terapii pentru tulburări neurologice și psihologice, inclusiv migrene, tinitus, obezitate, durere, dependență de droguri și altele.
Nervul vag este esențial pentru a genera parte din fenomenele mentale, integrând creierul și corpul.
De exemplu, înecul este terifiant pentru că moartea poate fi la doar câteva minute distanță. Acea stare mentală intensă depinde de semnalele care vin din corp (incapacitatea de a respira sau înghiți), iar nervul vag simte și controlează răspunsul la înec.
Dacă inima începe brusc să bată rapid, poți experimenta un atac de panică; controlul ritmului cardiac este una dintre funcțiile principale ale nervului vag.
Multe alte stări mentale, cum ar fi excitația sexuală, depind de conexiunea minte-corp realizată prin nervul vag, care implică informații ce merg către creier (de exemplu, atingerea) și de la creier (pentru a provoca răspunsuri corporale).
Funcția principală a nervului vag este de a diminua răspunsurile corpului.
De exemplu, după un episod de frică, răspunsul puternic și salvator al corpului la amenințare trebuie oprit pentru a restabili ritmul normal al inimii, respirația, fluxul sanguin și restul funcțiilor.
Acțiunea calmantă a nervului vag este baza biologică pentru noi terapii care vizează stimularea nervului pentru a calma convulsiile, a reduce tulburările de anxietate sau răspunsul inflamator al corpului și a elimina o migrenă.
Stimularea nervului vag poate fi realizată fără neurochirurgie. Este posibil să se stimuleze fibrele nervoase cu un impuls electric de mică intensitate prin inserarea chirurgicală a unor electrozi în piept sau, mai simplu, prin atașarea acestora la un lob al urechii.
Desigur, a înflorit și pseudo-știința corelată cu nervul vag. De exemplu, pe Internet veți putea citi despre așa-numita terapie polivagală, care constă în exerciții fizice sau de respirație despre care unii susțin că resetează nervul vag; terapia pare a rezolva aproape orice afecțiune a minții sau a corpului. Există puține sau deloc dovezi că aceste remedii populare sunt altceva decât placebo.
Sursa: How our longest nerver orchestrates the mind-body connection de R. Douglas Fields.