GRASSMANN, HERMANN GÜNTHER (Stettin: 15.04.1809 – 26.09.1877) a fost un matematician şi filolog german. A fost un profesor de matematică erudit la gimnaziul din localitatea natală (cu toate cererile sale repetate, n-a putut obţine un post la Universitate, ba i s-a refuzat şi dorinţa de a fi profesor la liceul din Stettin, deşi postul rămăsese vacant după moartea tatălui său).

Opera sa de mare importanţă (dar dificilă, care a rămas aproape neobservată la apariţia ei) Die Wissenschaft der extensiven Grössen oder die Ausdehnungslehre (1844) cuprinde multe contribuţii care i-au adus ulterior un îndreptăţit renume; astfel, este redat într-o formă pur geometrică calculul cu sisteme de numere cu totul generale – aşa-numitele “mărimi extensive” constând din n unităţi; a expus, concomitent cu A. Cayley (1821–1895), noţiunea de spaţiu cu n dimensiuni; este considerat drept fondator al teoriei spaţiilor vectoriale (corelat de aceasta, se dă ca exemplu de stăruinţă şi meticulozitate faptul că el a încercat 26 de definiţii pentru înmulţirea vectorilor, până s-a oprit asupra uneia, după care rezultatele înmulțirii oglindesc mai bine realitatea); a introdus cele şase coordonate “plückeriene” ale dreptei; a studiat soluţia problemei lui Pfaff (cum a denumit-o K. Jacobi, în 1841).

În alte lucrări, H. Grassmann a abordat o nouă teorie a electrodinamicii, precum şi teoria combinării culorilor. La vârsta de 53 de ani a intreprins studiul limbii sanscrite, despre care a scris importantul Wörtebuch zu Rig-Véda (1857).

Grassmann a lucrat aproape toată viaţa într-o tristă singurătate morală şi fără să fi avut bucuria de a-şi vedea ideile sale matematice adoptate de contemporani.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro