Pe la jumătatea secolului trecut, după ce a contribuit în mod substanţial la inventarea computerelor, matematicianul englez Alan Turing a căutat să dezvolte o serie de teste prin care să demonstreze inteligenţa acestora.
- Detalii
- Autor: Ionuţ Micu
Putem folosi matematica pentru studiul complexităţii? Ce reprezintă teoria haosului? Ce sunt sistemele liniare? Dar cele neliniare? Ce deosebiri există între sistemele haotice şi cele complexe? Pentru lămuriri privind aceste aspecte, citiţi acest articol.
- Detalii
- Autor: Ionuţ Micu
Astăzi, sistemele complexe constituie subiect de cercetare pentru o mare varietate de ştiinţe. În zona ştiinţelor umane, principalul obiectiv al studiilor ar fi acela de a explica interacţiunile dintre neuronii unui sistem nervos sau cele dintre membrii unui sistem social.
- Detalii
- Autor: Ionuţ Micu
Este oare posibil să putem înţelege întreaga istorie a Universului, de la formarea primilor atomi, continuând cu apariţia primelor celule şi ajungând la creierul şi conştiinţa umane, prin paradigma ştiinţei sistemelor complexe? Ultimul episod al seriei dedicate complexităţii încearcă să ofere un răspuns la această întrebare (video inclus).
- Detalii
- Autor: T. Ov.
Probabil aţi auzit de inteligenţa uimitoare a furnicilor ori a albinelor. Aceste fiinţe micuţe care luate individual nu par a fi capabile de o prea mare inteligenţă , ca grup dovedesc abilităţi uimitoare. Dar cum ştiu, de pildă, furnicile cum să meargă în şir indian pentru a strânge hrană? Există un coordonator misterios ori explicaţia este mult mai simplă?
- Detalii
- Autor: T. Ov.
În mod misterios, sistemul - fie el o colonie de furnici ori sistemul economic al României - este mai mult decât părţile componente. Dacă spargeţi o moleculă de sare în atomii constituenţi, nu o să găsiţi esenţa sării; undeva, pe drum, emerge o proprietare diferită de cele ale elementelor componente ale moleculei... (video inclus).
- Detalii
- Autor: T. Ov.
Atomul este format din protoni, neutroni şi electroni. Primele două elemente sunt, la rândul lor, formate din nişte particule stranii numite quarcuri. Dar cum se combină acestea de rezultă entităţi cu proprietăţi diferite, ca protonul şi neutronul? Ce sunt aminoacizii? Se pot forma aceste molecule şi în spaţiul cosmic? (video inclus)
- Detalii
- Autor: T. Ov.
Cui nu i-ar plăcea să poată călători în timp? Dar chiar este acest lucru posibil? Este o problemă ce va fi rezolvată de progresul tehnologic ori una ce ţine de mecanismul funcţionării Universului? Care este natura "prezentului"? Care este diferenţa dintre prezent şi trecut? Citiţi în partea a doua a seriei dedicate sistemelor complexe (video inclus).
- Detalii
- Autor: T. Ov.
Fie că vorbim despre roci, stele, oameni ori microbi, toată materia obişnuită din Univers este alcătuită din electroni şi alte două particule minuscule numite quarcuri. Cum obţii o personalitate atât de complexă ca Leonardo Da Vinci doar amestecând trei tipuri diferite de particule? (video inclus)
- Detalii
- Autor: T. Ov.