Steaua polară (centru)
credit: nasa.gov

Alpha Ursae Minoris (Polaris) este cea mai apropiată stea strălucitoare pe nordul axei de rotire a Pământului. Prin urmare, pe măsură ce Pământul se rotește în jurul axei sale, stelele par să se învârtă în jurul Polaris, dar Polaris rămâne întotdeauna în aceeași direcție nordică. În emisfera nordică Solaris nu apune niciodată, nefiind niciodată vizibilă în emisfera sudică. Aceste caracteristici i-au adus denumirea de Steaua Polară sau Steaua Nordului.

Polaris se află la circa 431 de ani-lumină de Terra. Denumirea „Polaris”, numele propriu al stelei, a fost aprobat de Uniunea Astronomică Internațională în 2016.


Deoarece nicio stea strălucitoare nu se află în apropierea axei de rotire sudice a Pământului, în prezent nu există Steaua Sudului.

Cu mii de ani în urmă, axa de rotație a Pământului indica într-o direcție ușor diferită, astfel încât Vega a fost considerată Steaua Nordului.

Polaris este aproape de centrul imaginii de mai sus; imaginea a fost modificată digital pentru a elimina stelele înconjurătoare, dar pentru a pune în evidență gazul și praful nebuloasei IFN (Integrated Flux Nebula).

Deși Polaris nu este cea mai strălucitoare stea de pe cer, este ușor de localizat, deoarece este aproape aliniată cu două stele din constelația Carului Mare (vezi imaginea de mai jos).

Polaris pulsează încet, steaua schimbându-și strălucirea cu câteva procente în decurs de câteva zile.



Alpha Ursae Minoris este o stea multiplă ale cărei componente sunt: steaua principală, Alpha Ursae Minoris A, o supergigantă; două companioane apropiate, Alpha Ursae Minoris Ab și Alpha Minoris B.

 

 

Un cântec în drum către stele

La 4 februarie 2008, NASA a difuzat cântecul Across The Universe (The Beatles), transmisia fiind îndreptată către Steaua polară, pentru a sărbători a 40-a aniversare de la înregistrarea melodiei. Cântecul va călători cu viteza luminii timp de peste patru secole pentru a ajunge la destinația sa, Alpha Ursae Minoris.

Când va ajunge melodia la Steaua polară? Nu ne spuneți într-un comentariu?

 


 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.