Soarele

În special pentru cei care locuiesc în orașe, privitul cerului nopții nu este, probabil, printre activitățile cele mai frecvente. Prin urmare este posibil să nu știi că o serie de corpuri cerești din sistemul nostru solar sunt vizibile cu ochiul liber, mai ales dacă ai parte de un cer senin.

Pentru cei mai puțini familiarizați cu astronomia, amintim rapid că sistemul nostru solar este dominat de Soare, care este o stea de dimensiuni medii și a cărui lumină face ca alte obiecte cerești, cum ar fi planetele ce orbitează în jurul Soarelui, să reflecte lumina solară și să devină astfel vizibile pentru privitorul de pe Terra.




Clic pe imagine pentru o rezoluție mult superioară.

Care sunt, așadar, cele mai strălucitoare 10 obiecte din sistemul nostru solar?

1. Soarele

Desigur, Soarele este cel mai strălucitor obiect din sistemul solar. Recomandarea este să nu încercați să priviți Soarele fără ochelari de protecție, dat fiind că lumina acestuia este atât de  puternică, încât vă poate afecta permanent vederea.




2. Luna

Luna


3. Venus

Venus, cea mai apropiată planetă de Terra, este și cea mai strălucitoare planetă.



4. Marte

Marte este cea de-a doua planetă ca distanță de Terra, fiind vizibilă de pe Pământ cu ochiul liber.




5. Jupiter

Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, dar, după cum rezultă din cele menționate mai sus, nu este și cea mai strălucitoare.


6. Mercur

Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare. Poate fi observată la scurt timp după răsărit ori după apus, mai puțin pe timpul nopții. Este mai luminoasă decât Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții.


7. Saturn

Saturn are o luminozitate comparabilă cu cea a celor mai luminoase stele, așa cum sunt văzute ele de pe Terra.





8. Ganymede

Ganymede este unul dintre sateliții naturali ai planetei Jupiter. Are nevoie de 7 zile pentru o rotație completă în jurul planetei. Dar folosind unul dintre diversele softuri care indică prezența pe cer a diverselor corpuri cerești, puteți încerca identificarea acestui satelit la momentul oportun.

9. Io

Io este un alt satelit al planetei Jupiter. Mai luminos decât Ganymede, dar mai greu de identificat, dat fiind că e mai aproape de planetă și, astfel, obscurizat de lumina reflectată de planetă.

În imagine, de la stânga la dreapta: Callisto, Ganymede, Europa, Jupiter și Io.



10. Vesta

Vesta este un asteroid, singurul asteroid din lista noastră de 10 obiecte cerești. Cum am precizat și mai sus, pentru a vă încerca norocul să-l identificați pe cer - e necesar să vă bazați pentru soft care să vă indice unde să vă uitați. Cine știe, poate aveți noroc :)

 

 

Credit text și imagini: earthsky.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.