Constelatia ScorpionuluiScorpionul este una dintre constelaţiile zodiacale. Asta înseamnă că se află pe "drumul" pe care, aparent, centrul Soarelui îl parcurge pe bolta cerească în timpul unui an, drum ce poartă numele de ecliptică. Detalii despre această constelaţie, în continuare...

 

 

 

 

Este cuprinsă între constelaţiile Libra (Balanţa) la vest şi constelaţia Sagittarius (Săgetător) la est. Scorpionul este cea mai strălucitoare constelaţie din zodiac, precum şi cea mai strălucitoare de pe cerul verii.

 

Constelatia Scorpionului
Aşa arată constelaţia Scorpionului. Pe acest desen se vede şi poziţia celor mai strălucitoare două stele, Antares şi Shaula.

 

Stelele din Scorpion

Graffias, Dschubba, Shaula, Girtab... sunt componente ale acestei frumoase constelaţii. Dar toate pălesc în faţa flăcării care schimbă culorile de la roşu la portocaliu. Flacăra numită Antares, a şaisprezecea cea mai strălucitoare stea de pe cer. Este considerată inima Scorpionului, precum şi rivala lui Marte din cauza culorii roşii. Am putea considera că această stea este rivala unei alte stele, flacăra roşie-portocalie a iernii, Betelgeuse (alpha Orionis).

 

Comparatie Antares
Imagine ce compară dimensiunile stelei Antares cu cele ale lui Aldebaran (Taur), Rigel (Orion), Betelgeuse (Orion), Arcturus (Bootes), Pollux (Gemeni), Sirius (Cainele Mare) şi ale Soarelui nostru.
Clic pe imagine pentru mărire.

 

 

Obiecte deep-sky în Scorpion

Datorită situării ei în zona Căii Lactee, această constelaţie abundă în obiecte deep-sky. Cele mai cunoscute, datorită accesibilităţii lor cu instrumentele mici ale astronomilor amatori, sunt cu siguranţă cele din catalogul Messier: M4, M6, M7 şi M80. Un alt obiect interesant este roiul deschis NGC 6231. Deasemenea, U Scorpii este cea mai rapidă novă cunoscută, cu o perioadă de 10 ani.

 

Harta cerului august

Parte din harta cerului în data de 22 august 2011, generată pe site-ul http://www.skymaponline.net/.
Se poate identifica în imagine şi constelaţia Scorpius.
Clic pe imagine pentru mărire.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.