Clic pe imagine pentru o rezoluţie mai bună.


Dat fiind că Pământul se află la distanțe diferite de Soare pe timpul anului, răspunsul corect este: orbita Pământului în jurul Soarelui este o elipsă, pentru că nu este un cerc perfect. Dar dacă am desena pe o bucată de hârtie orbita reală (așa cum este prezentată în imaginea de mai jos), ar fi foarte greu să observați că nu este un cerc perfect.


Distanța la care se află Terra de Soare variază între 147,1 milioane km, în ianuarie, această poziție fiind numită periheliu, și 152,1 milioane km, în luna iulie, poziție numită afeliu.

Cum centrul de greutate comun al celor două corpuri cerești, dată fiind diferența enormă de masă între cele două corpuri cosmice (Soarele are 99,8% din masa sistemului solar), este foarte aproape de centrul Soarelui, putem considera că acesta este chiar în centrul Soarelui.

 


Orbita reală a Pământului în jurul Soarelui.
În galben este orbita reală, în gri este un cerc



Viteza orbitală medie a Pământului în jurul Soarelui este de 29,78 km/s (29,29 km/s la afeliu, 30,29 km/s la periheliu), planeta parcurgând, în fiecare an, cam 1 miliard de kilometri. Văzut de la Polul Nord al Pământului, acesta își parcurge orbita în sens contrar acelor de ceasornic.

Durata unei mișcări de revoluție complete în jurul Soarelui durează 365,256 zile. Celelalte planete au durate diferite, în funcție de distanța la care se află de Soare: Mercur: 88 zile, Venus: 225 zile, Marte: 687 zile, Jupiter: 4.333 zile, Saturn: 10.759 zile, Uranus: 30.687 zile, iar Neptun: 60.190 zile.

 

Orbitele planetelor: Terra, Marte, Mercur și Pluto (planetă pitică)
Privire comparativă

credit: Brian Koberlein

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.