Draco cu Ursa Mica, cf. unui atlas din 1825, LondraBalaurul Ladon păzea merele de aur ce creşteau pe Muntele Atlas, în grădina Herei, soţia lui Zeus. Pentru a douăsprezecea muncă, eroului Hercule i s-a cerut să fure câteva mere. Ca să ajungă la ele, a omorât balaurul cu o săgeată otrăvită.

 

 

 

 

Hera l-a aşezat pe balaur pe cer, sub forma constelaţiei Draco.

 

 

 

Între cei doi "urşi" (Ursa Major şi Ursa Minor) se află balaurul, constelaţia Draco.



Constelatia Draco



Această constelaţie mare se întinde aproape 180⁰, în jurul polului nord ceresc. Cea mai strălucitoare stea este Gamma (γ) Draconis, cunoscută şi sub numele de Etamin.

Toate stelele ce formează constelaţia Draco sunt duble sau multimple. Nu (ν) Draconis, cea mai palidă dintre cele patru stele ce formează capul balaurului, este uşor de identificat. Este formată din stele albe, identice, de magnitudine 5, şi este considerată una dintre cele mai frumoase stele duble vizibile cu binoclul. Psi (ψ) Draconis conţine o pereche cu membrii de magnitudine 5 sau 6, şi necesită un telescop mic pentru a fi deosebită. Mai greu de observat este Mu (μ) Draconis, cu cele două stele de magnitudine 6, vizibile cu un telescop cu apertură mare.

Perechea mare de stele 16 şi 17 Draconis, este uşor de identificat cu binoclul, iar cea mai strălucitoare dintre ele, 17 Draconis, ar putea fi divizată mai departe cu un telescop cu putere mai mare, ceea ce l-ar transforma într-o stea triplă. O triplă similară este 39 Draconis - când este privită printr-un telescop cu putere de amplificare mică, apare dublă, dar mărită, steaua cea mai strălucitoare se împarte în perechi mai apropiate, cu componente de magnitudini 5,0 şi 8,0. Cu un telescop mic mai pot fi văzute stelele duble Omicron (ο) Draconis, cu magnitudini 5 şi 8 şi 41 şi 42 Draconis, care sunt pitice portocalii, ambele cu magnitudinea 6.

În centrul lui Draco se află nebuloasa planetară, devenită faimoasă datorită imaginii impresionante trimise de telescopul spaţial Hubble - NGC 6543 sau nebuloasa Ochi de Pisică. Procesată în culori false, fotografia luată de Hubble arată nebuloasa roşie, deşi văzută printr-un telescop mic, apare albastră-verde, ca toate nebuloasele planetare.

 

Nebuloasa Ochi de Pisica
Nebuloasa ochi de Pisică

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.