Drumul pietruit al giganţilorSierra Club a lansat o selecţie destul de mare a "Celor mai misterioase peisaje de pe Pământ". Peisajele sunt pe cât  de misterioase, pe atât de frumoase. Reperele includ Cascada Însângerată din Antarctica de Est, Lacul Mono din California care pare să aparţină unei lumi mistice şi Lacul Hillier, roz pastelat, din Australia de Vest.



Deşi o excursie pe Marte rămâne o posibilitate vagă pentru majoritatea dintre noi, de ce să călătorim spre ceruri atunci când planeta noastră albastră abundă în minuni supranaturale? Aceste peisaje extraordinar de ireale ne inspiră imaginaţia şi curiozitatea. şi creaturile "ciudate" care le populează par să sfideze natura însăşi, supravieţuind şi chiar prosperând în condiţii extreme. Cu amestecul adecvat de minerale, microorganisme, temperaturi, şi desigur, timp, chiar şi bătrânul Pământ obişnuit, este capabil de unele creaţii formidabile.

Drum Pietruit al Gigantului

Care este peisajul preferat de noi? Acesta este Drumul Pietruit al Gigantului din Irlanda de Nord. Motivul pentru care face parte din preferinţele noastre este mitul asociat cu formarea sa.

 

Drumul pietruit al giganţilor

 

Singurul loc din Patrimoniul Mondial UNESCO al Irlandei de Nord este format din aproximativ 40.000 de coloane de bazalt hexagonale interconectate, care ies din Canalul de Nord de-a lungul marginii platoului Antrim. Legenda spune că irlandezul gigant Finn McCool a construit un drum pietruit peste canal, astfel încât să se poată întâlni cu duşmanul său, gigantul scoţian Benandonner, care l-a provocat la o luptă. Conform studiilor geologice, drumul pietruit al gigantului  s-a format prima dată ca un platou de lavă atunci când roca topită a erupt prin fisuri formate în pământ. Într-o perioadă de intensă activitate vulcanică care a avut loc în urmă cu aproximativ 50 - 60 milioane de ani, diferenţele existente în ritmul de răcire al lavei au determinat formarea unor coloane, în timp ce intemperiile care au avut loc ulterior au creat  alte formaţiuni circulare  poreclite "ochii gigantului."

În ciuda explicaţiilor oferite de ştiinţa modernă, vizitatorii încă se bucură de cunoştinţele tradiţionale locale. Dacă ne uităm cu atenţie, pot fi remarcate urme aparţinând lui Finn McCool în drumul de pietriş, structuri cum ar fi Cizma Gigantului, Scaunul Dorinţelor şi Orga.

 

Gaizer zburător
Gheizer zburător

 

 

Mai multe imagini spectaculoase pe site-ul SierraClub.

 

 



Traducere de Ecaterina Pavel după these-are-the-strangest-landscapes-on-earth

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.