TerraInsulele sunt suprafeţe de uscat, de dimensiuni mai mici decât continentele, înconjurate din toate părţile de apă. Peninsulele sunt prelungiri ale uscatului în apă. Istmurile sunt porţiuni mici de uscat care leagă între ele două porţiuni mai mari de uscat.

 

 

 

Ţărmurile (9)

 

Insulele

Insulele diferă între ele prin modul de formare, dimensiuni şi multe alte caracteristici. Arhipelagurile sunt grupări de insule, care au de obicei origine vulcanică. Exemple de arhipelaguri: Indonezian, Polinezian, Malaezian şi Hawaii.

După modul de formare insulele se clasifică în două categorii: insule vulcanice şi insule coraligene. Insulele vulcanice sunt insule formate prin marile erupţii ale unor vulcani subacvatici. Lava ţâşnită din vulcan se întăreşte, crescând astfel înălţimea vulcanului, care va ieşi la suprafaţă, formând o insulă.

 Insulele coraligene, denumite şi atoli sunt formate prin depunerea resturilor provenite de la recifele de corali. Formarea acestor insule a fost explicată de naturalistul englez Charles Darwin.

Islanda este o insulă de origine vulcanică, situată în partea de nord-vest a Europei. Denumită şi "ţara focului şi a gheţii" , Islanda este acoperită de gheaţă şi prezintă un număr mare de vulcani şi gheizere.

Groenlanda este cea mai întinsă insulă de pe Terra, făcând parte din regiunea administrativă cu acelaşi nume, administrată de Danemarca. Papua Noua Guinee, insulă aflată în partea de sud-est a Asiei, este a doua cea mai mare insulă de pe Terra.


Peninsule

O peninsulă este o pătrundere a uscatului în interiorul apei. Peninsulele sunt prezente atât pe suprafaţa insulelor, cât şi pe cea a continentelor.  Peninsule importante ale Europei sunt peninsulele Scandinavă, Balcanică, Italică, Iberică şi Iutlanda. Peninsula Scandinavă conţine statele Norvegia, Suedia  şi Finlanda


Istmurile şi strâmtorile

Istmurile sunt fâșii de uscat care leagă diverse porţiuni de uscat între ele. Acestea pot lega între ele continente, peninsule de continente. Strâmtorile sunt canale înguste, care separă două suprafeţe de uscat.

Munţii şi vulcanii (11)

 

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro