În fiecare an, în jur de şase furtuni tropicale se transformă în uragane, izbind Insulele Caraibe şi estul Statelor Unite. Da, este o vijelie îngrozitoare, dar cum ajunge astfel şi cum şi când decid oamenii că e vremea ca o furtună să capete „statutul” de uragan?

 

Este o furtună imensă şi înfricoşătoare...

Un uragan este un ciclon – o furtună puternică în formă de vârtej – într-un mediu tropical cu vânturi ce ating minim 120 km/h (în cazul uraganelor de categoria 1). Când presiunea scăzută, furtunile şi vânturile ce bat în sens invers acelor de ceasornic (în emisfera nordică) se întâlnesc, rezultatul este... un uragan. Şi aceasta înseamnă vânturi violente, valuri incredibil de mari, ploi torenţiale şi inundaţii. Din Texas până în Maine, în medie între 50 şi 100 de oameni mor din cauza uraganelor pe o perioadă de  3 ani. De asemenea, furtuna se numeşte uragan doar dacă are loc în Atlantic, Golful Mexicului sau Caraibe. În Pacific se numesc taifunuri, iar în Oceanul Indian cicloane.

 

Ştiinţa uraganelor. Cum funcţionează un uragan
(subtitrare în lb. engleză)



...ce se formează de obicei în Insulele Caraibe pe la sfârşitul verii...

Furtunile pot să se formeze foarte departe, chiar şi în Africa, iar rotaţia iniţială este alimentată de aerul ce se ridică deasupra oceanelor tropicale din apropierea Ecuatorului. Uraganele au nevoie de umiditate şi căldură pentru a se forma, astfel că sfârşitul verii este momentul perfect. Vânturile de est din straturile superioare ale atmosferei împing furtunurile către vest. Uneori îşi schimbă direcţia în apropierea polului, dar nu întotdeauna, ceea ce face prognozarea locului unde vor lovi dificlă.

...căruia i se atribuie o „categorie” de la 1 la 5...

Severitatea unui ciclon este clasificată utilizând scara Saffir-Simpson, care măsoară viteza vântului, presiunea centrală şi alte lucruri înspăimântătoare asociate uraganelor. Numerele, de la 1 la 5, indică tipul pagubelor ce sunt de aşteptat: minime, moderate, ample, extreme sau catastrofale. Cum se decide între clasificarea ca extrem sau catastrofal? Până şi experţii recunosc că este destul de subiectiv.

...din care se pare că vedem din ce în ce mai multe...

Dar aceasta ar putea fi doar o iluzie datorată faptului că în zilele noastre suntem bombardaţi la secundă cu informaţii despre fiecare mişcare a furtunii. Dacă avem sau nu mai multe furtuni şi mai puternice decât în trecut, iată o discuţie aprinsă între meteorologi. Furtunile ar putea pur şi simplu părea mai rele deoarece în trecut nu aveam uneltele sofisticate de măsurare a caracteristicilor uraganelor pe care le avem acum. Dar, de asemenea, mai există şi schimbările climatice. Oamenii de ştiinţă nu pot afirma cu certitudine dacă acestea sporesc puterea uraganelor. Dar ceea ce ştiu este că stricăciunile şi pierderile provocate de uragane în Statele Unite sunt în creştere – deşi aceasta se datorează parţial faptului că un număr mare de  persoane se cred mai tari decât uraganele şi construiesc şi locuiesc în zonele de coastă.

...şi primeşte un nume precum Stan sau Tammy sau Vince sau Wynona...

Uraganele obişnuiau să fie denumite după numele sfântului în apropierea zilei căruia loveau (Santa Ana, San Felipe), dar mai multe sfârşeau cu acelaşi nume, făcând lucrurile confuze. S-a încercat denumirea cu nume de femei, dar a fost considerată discriminare sexuală. Sau oare practica sugera că femeile sunt puternice? În orice caz, în 1979 Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) a elaborat o listă de nume, alternându-le pe cele de femei cu cele ale bărbaţilor.

 



Textul reprezintă traducerea articolului What is a hurricane, publicat pe gizmodo.com.
Traducerea: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.