A fost o vreme când omul era o simplă componentă a mediului său de viaţă, nefiind capabil să-l influenţeze prea mult. Era deseori ameninţat de alte animale, iar viaţa lui era grea. Această vreme a trecut, omul devenind ultima verigă a lanţurilor trofice din toate mediile.
Prin activităţile sale omul influenţează mult mediul de viaţă în care trăieşte. Secolul al XX-lea a reprezentat un secol de avânt al omenirii. S-au făcut multe descoperiri importante în domeniile fizicii, chimiei şi biologiei care au schimbat faţa şi soarta omenirii. Toate aceste descoperiri sunt însă arme cu două tăişuri, ele putând fi folosite în scopuri pozitive sau negative. Populaţia Terrei a crescut enorm, o populaţie mai mare necesită o cantitate mai mare de hrană, energie şi materii prime. Aşezările se extind tot mai mult, iar agresiunile omului asupra mediului sunt tot mai frecvente şi mai puternice, fie că vorbim despre poluarea apelor sau a aerului, fie despre poluarea radioactivă sau defrişare.
De-a lungul unei serii de articolele pe care o încep astăzi voi încerca să ilustrez unele din aceste ,,agresiuni’’ şi efectul lor asupra mediului.
Poluarea
Poluarea este una dintre agresiunile la care este supus mediul de către om, devenind o problemă importantă a omenirii. Poluarea reprezintă un proces de eliberare în mediul înconjurător a unor substanţe, care reprezintă un pericol pentru sănătatea mediului, precum şi pentru cea a omului.
Poluanţii sunt de două feluri: biodegradabili şi non-biodegradabili. Primi sunt degradaţi rapid de către ,,gunoierii’’ mediului, bacteriile şi ciupercile, aceştia reprezentând un pericol doar dacă se acumulează în cantităţi mari, peste anumite limite. Poluanţii non-biodegradabili nu se degradează şi continuă să se acumuleze în mediu perioade lungi de timp.
Poluare pe mare
credit: donovandennis.deviantart.com
Poluarea solului
Poluarea solului este foarte periculoasă deoarece solul ne hrăneşte. Dacă solul este poluat, poluanţii ajung în corpul plantelor care extrag sărurile minerale din acesta. Astfel poluanţii ajung în corpul animalelor şi a oamenilor care se hrănesc cu aceste plante, deci poluarea solului ne afectează şi nouă oamenilor sănătatea.
O soluţie la poluarea solului ar fi reciclarea, adică refolosirea materialelor. Gunoaiele trebuie strânse pe categorii: hârtie, mase plastice, sticlă etc. Acestea sunt topite şi pot fi refolosite de către industrie. Reciclarea este eficientă, nu doar din cauza faptului că reduce poluarea, dar permite folosirea unor materii prime tot mai greu de găsit, în acest secol însetat de materii prime, necesare unei populaţii tot mai mari. Resturile menajere şi furajere sunt folosite în unele ţări pentru obţinerea gazului metan.
Poluarea apelor
Apa, esenţa vieţii, nu scapă nici ea de poluare, fie că este vorba despre apele sărate, fie că este vorba de apele dulci. Apele sunt necesare pentru susţinerea vieţii pe Terra şi reprezintă habitate importante şi pline de viaţă.
Astfel, datorită importanţei acestora, apele trebuie protejate. Omenirea consideră mările şi oceanele ca fiind gropile sale de gunoi. Dar apele trebuie protejate pentru că poluarea lor ne ameninţă sănătatea. Apele conţin numeroase surse de hrană, care acumulează substanţe toxice în corpul lor atunci când apele sunt poluate, iar la consumul acestora omul îşi pune în pericol sănătatea.
Un important poluant al mărilor şi oceanelor este petrolul, care formează o peliculă deasupra apei, împiedicând pătrunderea luminii. În lipsa luminii, organismele fotosintetice (care se hrănesc prin fotosinteză) nu se mai pot hrăni. Aceste organisme reprezintă baza lanţurilor trofice marine, în lipsa lor toate celelalte organisme având de suferit. Petrolul ajunge în ape datorită accidentelor navelor petroliere şi datorită spălării acestora în mare.
Poluarea aerului
Omul poate rezista fără hrană şi apă câteva zile, dar fără aer doar câteva secunde. Din cauza faptului că este atât de important pentru viaţa omului şi a tuturor organismelor vii, aerul trebuie protejat de poluare. Poluarea aerului produce boli pulmonare.
Aerul este poluat de fumul fabricilor şi al uzinelor. Furnalele acestor întreprinderi trebuie dotate cu filtre care să împiedice răspândirea acestor noxe în atmosferă.
Influenţa agriculturii asupra mediului (2)