Blocarea accesului la Internet este o metodă pe care multe guverne din Africa o folosesc în perioade de tensiuni politice, cum ar fi pe timpul alegerilor sau când au loc agitații sociale. Blocarea poate fi parțială sau totală, pe perioadă scurtă sau lungă. Aceasta poate viza anumite site-uri/ aplicații, regiuni sau întreaga țară.
Este important să înțelegem complexitatea tehnică din spatele blocării Internetului, din cel puțin două motive. În primul rând, înțelegerea modului în care funcționează o blocare a Internetului arată dacă și cum poate fi evitată. Acest lucru face posibilă sprijinirea comunităților afectate. În al doilea rând, modul în care funcționează o blocare arată cine este responsabil pentru implementarea acesteia. Astfel, actorii responsabili pot fi trași la răspundere, atât din punct de vedere legal, cât și etic.
Diferitele forme de blocare necesită niveluri diferite de sofisticare tehnică. Formele mai sofisticate sunt mai greu de detectat și atribuit.
Există două strategii comune pe care guvernele le folosesc pentru a perturba accesul la Internet: blocarea rutării și filtrarea pachetelor de date.
Cum să blochezi Internetul
Blocarea rutării
Fiecare dispozitiv conectat la Internet, fie că este computerul tău, smartphone-ul sau orice alt dispozitiv, are o adresă IP (Internet Protocol) atribuită acestuia. Aceasta permite transmiterea și primirea de date în rețea.
Un sistem autonom este o colecție de rețele IP conectate, aflate sub controlul unei singure entități, de exemplu un furnizor de servicii Internet (ISP - Internet Service Provider) sau o companie mare.
Aceste sisteme autonome se bazează pe protocoale – denumite „border gateway protocols” – pentru a coordona rutarea (comunicarea) între ele. Fiecare sistem folosește protocolul pentru a comunica cu alte sisteme și a schimba informații despre rutele (căile de date) Internet pe care le pot folosi pentru a ajunge la diferite destinații (site-uri web, servere, servicii etc.).
Așadar, dacă un sistem autonom, precum un furnizor de servicii Internet, își retrage brusc rutele asociate protocoalelor „border gateway”, blocul de adrese IP pe care le administrează dispare din tabelele de rutare. Aceasta înseamnă că acestea nu mai pot fi accesate de alte sisteme autonome.
Ca o consecință, clienții care utilizează adrese IP de la acel sistem autonom nu se pot conecta la Internet.
Practic, această tactică oprește transmiterea informațiilor. Informațiile nu își găsesc destinația, iar utilizatorii Internetului nu vor putea să se conecteze.
Perturbarea protocoalelor tip „border gateway” poate fi ușor detectată din exterior din cauza schimbărilor în starea globală a rutării. De asemenea, poate fi atribuită furnizorului de servicii Internet care administrează un anumit sistem autonom.
De exemplu, datele sugerează că faimoasa blocare a Internetului în Egipt în 2011 – o întrerupere fără precedent a traficului de Internet în întreaga țară – a fost rezultatul manipulării acestor protocoale. Acțiunea a putut fi urmărită până la sistemele autonome individuale și, prin urmare, la nivelul furnizorilor de servicii Internet.
Perturbările protocoalelor „border gateway” care deconectează complet clienții de la Internet sunt rare. Aceste perturbări pot fi ușor detectate de observatorii externi și urmărite până la nivelul organizațiilor sau furnizorilor de servicii individuali. În plus, oprirea rețelelor întregi poate cauza daune semnificative economiei unei țări.
Filtrarea pachetelor de date
Pentru a viza un conținut anume, guvernele folosesc adesea filtrarea pachetelor – blocând doar părți ale Internetului.
Guvernele pot utiliza tehnici de filtrare a pachetelor pentru a bloca sau perturba conținutul sau serviciile specifice. De exemplu, furnizorii de servicii Internet pot bloca accesul la anumite adrese IP, asociate cu site-uri web sau servicii pe care doresc să le restricționeze, cum ar fi 15.197.206.217, adresa asociată cu platforma socială WhatsApp.
Guvernele utilizează din ce în ce mai des tehnologia denumită „inspecția detaliată a pachetelor” (eng. deep packet inspection - DPI) ca instrument pentru a filtra și bloca conținutul specific.
DPI este utilizată în mod obișnuit pentru supraveghere, căci permite accesarea și examinarea conținutului pachetelor de date și, astfel, accesarea conținutului comunicațiilor. Este o abordare adaptată pentru blocarea conținutului și face mai dificilă evitarea blocării.
În timpul blocărilor Internetului din Senegal în 2023, furnizorii de servicii Internet au folosit probabil DPI pentru a bloca accesul la WhatsApp, Telegram, Facebook, Instagram, Twitter și YouTube.
Când blocarea Internetului este făcută prin filtrarea pachetelor, doar persoanele din rețeaua afectată pot detecta blocarea. Prin urmare, este necesară testarea activă pentru a detecta blocarea. Aceasta este o tehnică utilizată de cercetătorii în securitate cibernetică și de actorii societății civile pentru a studia amploarea și metodele de cenzură a Internetului în diferite regiuni.
Încălcarea drepturilor
Deși cele mai comune două strategii sunt întreruperile de rutare și filtrarea pachetelor, există multe alte instrumente pe care guvernele le pot folosi.
De exemplu, manipularea sistemului de nume de domeniu, atacurile de tip „denial of service” sau sabotajul brutal al infrastructurii fizice.
O privire detaliată asupra tehnicilor este oferită de Access Now, o organizație neguvernamentală care apără drepturile digitale ale oamenilor din întreaga lume.
Există un acord larg că blocarea Internetului reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare.
Totuși, guvernele dezvoltă mijloace din ce în ce mai sofisticate pentru a bloca sau restricționa accesul la Internet.
Prin urmare, este important să monitorizăm atent modurile în care sunt implementate blocările Internetului. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea strategiilor de evitare și la tragerea la răspundere a celor care implementează aceste măsuri.
Autoarea articolului, Lisa Garbe, este cercetător la WZB Berlin Social Science Center și studiază cauzele și consecințele blocării accesului Internet și cenzurii în diverse țări africane.
Traducere și adaptare după Internet shutdowns
Imagine: depositphotos.com