Soareci levitand

Imagini cu şoareci levitând, cu şi fără cuşcă

Nu, nu vom vorbi despre yoghinii din Asia în legătură cu care circulă multe legende neconfirmate despre puterile lor paranormale, printre care şi puterea de a levita, ci despre ştiinţă autentică! Un grup de cercetători de la mai multe institute de cercetare americane, lucrând pentru NASA, a reuşit să leviteze - literalmente - şoareci.

 

Nu, nu vom vorbi despre yoghinii din Asia în legătură cu care circulă multe legende neconfirmate despre puterile lor paranormale, printre care şi puterea de a levita, ci despre ştiinţă autentică! Un grup de cercetători de la mai multe institute de cercetare americane, lucrând pentru NASA, a reuşit să leviteze - literalmente - şoareci.

CUM FUNCŢIONEAZĂ LEVITAŢIA MAGNETICĂ PENTRU ORGANISME VII?

Cercetătorii au construit un simulator gravitaţional ce constă într-un magnet superconductor ce generează un câmp magnetic suficient de puternic pentru a levita1 apa din interiorul celulelor corpului şoarecilor folosiţi pentru experiment.

Apa are proprietatea de a fi uşor diamagnetică (diamagnetismul este proprietatea unui corp de a avea o magnetizare de sens contrar intensităţii câmpului magnetic care i se aplică). Acest lucru înseamnă că electronii atomilor ce formează moleculele de apă din ţesuturile organismului viu, în prezenţa unui câmp magnetic de mare intensitate, îşi vor rearanja uşor orbitele, dând astfel naştere unor curenţi electrici al căror câmp magnetic se află în opoziţie cu acela produs de magnetul supraconductor.

La o valoare anume a câmpului magnetic generat de magnetul supraconductor, forţa de respingere diamagnetică a apei din ţesuturile şoarecelui este suficient de puternică pentru a anula forţa gravitaţională exercitată asupra organismului.

CE ESTE DIAMAGNETISMUL?

Diamagnetismul este proprietatea unor lucruri (obiecte ori organisme vii) de a crea un câmp magnetic ce creează un efect de respingere, ca reacţie la prezenţa unui alt câmp magnetic.Toate lucrurile au o reacţie "diamagnetică" la aplicarea unui câmp magnetic asupra lor; supraconductorii dezvoltă un câmp magnetic mai puternic. Lucrurile care manifestă alte forme de magnetism - feromagnetism şi paramagnetism - prezintă un diamagnetism aproape nesemnificativ. Lucrurile ce sunt diamagnetice sunt acelea care sunt considerate ne-magnetice, ca - de exemplu -  apa, plasticul, cuprul, lemnul etc.

AU EXISTAT ŞI ALTE ASTFEL DE EXPERIMENTE?

Experimentul levitaţiei şoarecilor este precedat de alte experimente în cadrul cărora au fost levitate lăcuste şi broaşte. Noutatea levitării şoarecilor constă în faptul că este pentru prima oară când subiect al experimentelor de acest fel este un mamifer. În fapt, cercetătorii sunt interesaţi, pe lângă performanţa ştiinţifică de a levita animale în sine, de impactul psihologic al situării în condiţii de microgravitaţie2 pentru vreme îndelungată; studiul comportamentului şoarecilor poate fi foarte util, dată fiind relativa apropiere dintre om şi şoarece, ambele fiind mamifere.

 

Broască levitând
(clic pe F5 dacă vreţi sa revedeţi filmul)
Credit: www.hfml.ru.nl/pics/Movies/frog.mpg

 

CUM S-AU COMPORTAT ŞOARECII LEVITÂND?

Cercetătorii au folosit întâi şoareci tineri, de trei săptămâni şi 100 de grame. La început, aceştia au părut agitaţi, încercând să se agaţe de ceva din jurul lor. Au fost uşor sedaţi pentru a se linişti. Fizicianul Da-Ming Zhu a construit chiar nişte cuşti speciale pentru micii şoareci, aceştia putând fi astfel hrăniţi în condiţii de levitaţie. După 3-4 ore micile animale au părut a fi foarte bine adaptate la noile condiţii de viaţă, comportându-se normal.

Rezultatele cercetătorilor americani au fost prinse într-un articol publicat pe 6 septembrie în revista "Advances in Space Research".


1. Suficient de interesant, credem, verbul "a levita" nu există în dicţionarul limbii române. Cu toate acestea, de dragul comprimării exprimării, am folosit acest verb neprins în dicţionare în cuprinsul articolului, atât ca verb tranzitiv, cât şi  ca verb intranzitiv. Suntem convinşi că niciunul dintre cititorii noştri nu va fi pus în dificultate de această "forţare" a utilizării limbii.

2. Microgravitaţie - mediu în care forţa gravitaţională are valori foarte mici, apropiate de zero.


BIBLIOGRAFIE:
www.livescience.com/animals/090909-mouse-levitation.html
www.physorg.com/news171876189.html
en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_levitation
en.wikipedia.org/wiki/Diamagnetic

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE