Robot chirurgMereu, oamenii, au fost fascinaţi de roboţi. Aceştia şi-au dovedit priceperea în multe domenii de activitate. Au apărut roboţi constructori, roboţi submarini chiar, iar Marte este explorată cu ajutorul unor roboţi. Unii roboţi operează oameni...

 

 

 

 


Deşi medicina a beneficiat mai târziu de avantajele acestor tehnologii, astăzi, utilitatea roboţilor este dovedită, iar intervenţiile efectuate cu ajutorul acestora sunt mult mai sigure şi mai precise. Un subiect ştiinţifico-fantastic a devenit realitate. Primul robot care a participat la o intervenţie a fost PUMA560 în 1985, la o biopsie cerebrală, dar abia la începutul anilor 90 chirurgia robotică a început să se impună.


Cum funcţionează?

Robotul chirurgical este un aparat ce are ataşate mai multe braţe la care se pot fixa diverse instrumente. Robotul este conectat la un computer – consolă centrală. La această consolă, chirurgul operează  bolnavul aflat pe masa de operaţii, prin intermediul instrumentelor ataşate la robot. Deci lipseşte contactul fizic dintre bolnav şi chirurg.

 

 




Intervenţii remarcabile

În 1998, a fost realizată prima intervenţie de bypass cardiac, cu ajutorul unui robot, în Germania. Un an mai târziu a fost efectuată tot o intervenţie de bypass cardiac, dar aceasta a fost realizată pe inima care încă bătea; operaţia a avut loc în Canada.

În 2001 un chirurg din New York a efectuat prima intervenţie pe căi biliare. A fost prima deoarece pacientul era în Franţa. Operaţia a fost efectuată tot prin intermediul unui robot.

În 2006 a fost efectuată prima intervenţie complet autonomă. Robotul avea în baza de date peste 10.000 de intervenţii similare.


Unde pot fi folosiţi roboţii chirurgi?

Roboţii chirurgi şi-au dovedit aplicabilitatea în foarte multe domenii medicale. Ei şi-au dovedit priceperea în chirurgia toracelui, unde operaţiile clasice impuneau incizii largi; aceştia au ajuns la un record de a opera fără cicatrici vizibile (folosesc orificii naturale ale corpului). Operaţia laparoscop lasă doar câteva cicatrici, mici, pe abdomen, spre deosebire de cea clasică, unde cicatricile sunt mult mai mari, la fel ca timpul de spitalizare şi posibilele complicaţii ce pot să apară.

Ei mai pot fi folosiţi în ortopedie (realizează protezări sau reconstrucţii de ligamente), în neurochirurgie, ginecologie sau urologie.


Cei mai performanţi roboţi chirurgi

Printre cele mai performante sisteme chirurgicale se numără daVinci, Aesop sau Zeus. Denumirile sunt mai multe comerciale, importanţa reiese din sistemul de operare.

daVinci – chirurgul (omul) priveşte printr-un ecran 3D, (la ridicarea capului de pe marginile ecranului, robotul se opreşte automat). Este dotat cu un sistem video de rezoluţie mare, iar braţele robotului sunt manevrate prin joystickuri sau pedale. Aparatele cu care operează au sisteme de prindere performante, astfel ele aplică pe organ exact aceeași presiune pe care o aplică şi chirurgul pe manetele de control.


Avantajele roboţilor

Pentru chirurg – acesta operează aşezat. Vederea este 3D, iar tipul de mişcări ce le poate efectua braţul robotic este superior mişcărilor chirurgului (învârtire la 360 de grade printr-un orificiu de câțiva centimetri). La acestea se adaugă siguranţa, precizia şi posibilitatea măriri unor imagini atunci când este necesar.

Pentru pacient – cel mai important: se reduce dimensiunea inciziilor. Acest lucru atrage după sine alte avantaje: scade riscul de complicaţii, infecţii, se reduce durata de spitalizare – deci pacientul poate fi reintegrat mult mai uşor în societate (se poate întoarce la servici şi după 3 zile).


Dezavantaje

Cel mai mare dezavantaj ar fi preţul, care depăşeşte câteva milioane de dolari. La acesta se mai adaugă pregătirea şi instrumentele, care sunt de unică folosinţă şi au un preţ ridicat (câteva mii de dolari).

Viitorul

Aflată deocamdată în faza de cercetare, tehnologia ce foloseşte nanoroboţi va elimina, probabil, chirurgia clasică, care foloseşte incizii. Nanoroboţii vor pătrunde prin orificii naturale (gură, anus) şi vor fi programaţi să ajungă în diferite regiuni ale corpului, tratând din interior (tumori).





Bibliografie
http://www.pharma-business.ro/ perspective/medicina-viitorului-se-incredinteaza-roboticii.html
http://www.adevarul.ro/life/sanatate/ Cum_evolueaza_chirurgia_robotica_0_348565646.html
http://www.hepato-gastro-fundeni.ro/ index.php?Itemid=115&id=97&option=com_content&view=article
http://biomed.brown.edu/Courses/BI108/ BI108_2004_Groups/Group02/Group%2002%20Website/history_robotic.htm

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.