LaptopE un lucru comun să găseşti două laptopuri care au aproximativ aceeaşi dimensiune, acelaşi hardware, la un preţ asemănător, dar făcute de firme diferite. La prima privire e uşor să presupui că ambele vor oferi cam aceeaşi experienţă, dar nu e adevărat.

 

 

 

Ghid laptop: totul despre hardware (3)

Firma laptopului pe care îl cumperi e probabil cel mai important factor în experienţa ta de proprietar. Când achiziţionezi un laptop, nu cumperi doar produsul propriu-zis, ci şi departamentul  de servicii cu clienţii, încrederea şi atenţia producătorilor la detalii.

Care branduri sunt cele mai bune, care sunt cele mai rele? Să vedem.


Acer/Gateway



Laptop



Fondată în 1976 (sub numele de Multitech), Acer este una dintre cele mai vechi şi cele mai de succes companii de electronice. Gateway face acum parte din Acer şi deşi îşi păstrează numele brandului, Acer şi Gateway sunt foarte strâns legate una de cealaltă.

Pentru Acer, totul ţine de preţ. Această companie oferă de obicei o configurare hardware la un preţ mai mic decât oricine altcineva. În schimb, laptopurile Acer nu au de obicei tastaturi şi panouri tactile impresionante şi rar arată sau se simt extraordinar. Încrederea în laptopurile Acer este discutabilă. Un reportaj din 2009 de la SquareTrade a plasat Acer pe locul trei, dar recent chestionarele de la Consumer Reports l-a clasat pe cea de-a doua poziţie.

Sprijinul tehnic este considerat a fi slab, din cauza site-ului lor pentru servicii cu clienţii cam confuz şi a ajutorului prin telefon mediocru (în cel mai bun caz).

Dacă eşti limitat de buget, dar vrei un hardware excelent, Acer este o alegere solidă. Doar ai grijă la chilipiruri.

 




Apple


Laptop


Nu e nevoie să spun prea multe despre reputaţia companiei Apple. Indiferent de faptul că vinde doar o mână de produse diferite, Apple este una din cele mai profitabile companii din lume. Aceasta pentru că produsele lor sunt de regulă excelente, iar laptopurile nu fac excepţie. Încrederea în laptopurile Apple este peste medie. Squaretrade i-a clasat pe locul 4 la încredere, iar Consumer Reports pe cea de-a treia poziţie. Serviciul cu clienţii de la Apple este fără îndoială cel mai bun din domeniu şi primeşte zilnic aprecieri pozitive.

Laptopurile Apple sunt costisitoare şi rulează, desigur, Mac OS X. Dacă niciunul din aceşti factori nu reprezintă o problemă pentru tine, poţi lua în calcul achiziţia în viitor a unui laptop de la Apple.

MacBook-urile sunt potrivite în special pentru studenţi, care se vor bucura de autonomia ridicată a bateriei, combinată cu o performanţă, o siguranţă şi un serviciu pentru clienţi respectabile.

 


ASUS

Laptop


Dacă ceva e electronic, probabil ASUS îl produce. Această companie nu se ocupă doar cu industria laptopurilor, ci şi cu fabricarea unor componente hardware, cum ar fi placa de bază sau cardurile video.

ASUS are o reputaţie grozavă la capitolul încrederii în brand. A ocupat primul loc în reportajul SquareTrade şi e de regulă clasat printre primele locuri de către Consumer Reports, deşi momentan nu sunt clasaţi din cauza lipsei de date. Compania profită de încrederea primită şi oferă garanţii de 2 ani la anumite laptopuri. Majoritatea brandurilor nu dau mai mult de un an. Sprijinul tehnic de la ASUS este, de asemenea, solid.

Majoritatea laptopurilor ASUS sunt de înaltă calitate şi au preţuri competitive. Dacă încerci să găseşti un laptop bun la toate sau un netbook (linia ASUS Eee PC domină încă piaţa), atunci ar trebui să iei în considerare acest brand. ASUS oferă totodată două dintre cele mai accesibile ca preţ laptopuri de tip gaming, anume G53 şi G73.

 


Dell


Laptop


După anii de glorie ai frazei „Frate, îţi cumperi un Dell”, compania pare să fi primit o reacţie negativă din partea clienţilor. Totuşi, Dell este unul dintre cele mai puternice branduri şi se remarcă prin nivelul de customizare oferit de laptopurile lor. Comandarea directă de pe site-ul Dell deschide o mulţime de posibilităţi.

Încrederea în brandul Dell este de regulă medie, deşi cele mai noi informaţii de la Consumer Reports l-au clasat pe ultimul loc, ceea ce e o veste proastă dacă situaţia continuă să rămână aşa. Sprijinul tehnic e rezonabil, mulţumită noilor îmbunătăţiri în acest departament. Deşi alte branduri oferă laptopuri mai bune, customizarea e în favoarea lui Dell. Dacă eşti nemulţumit de laptopul preconfigurat din retail, vei descoperi că Dell îţi va îndeplini cerinţele.



HP/Compaq


Laptop


În prezent unul dintre cei mai mari producători de calculatoare din lume, HP a muncit din greu să-şi îmbunătăţească linia de producţie. Multe dintre laptopurile HP de astăzi sunt stilate şi oferă un hardware bun. Cumpărarea de la un magazin de retail te poate ajuta să economiseşti banii din livrare, dar site-ul HP îţi permite să îţi configurezi laptopul în funcţie de nevoile tale. Câteva laptopuri purtând brandul Compaq sunt încă vândute de HP, dar sunt în general modele ieftine de care nu ar trebui să te apropii.

Cel mai mare motiv de îngrijorare este încrederea oferită de HP: SquareTrade l-a găsit a fi cel mai puţin de încredere brand. HP a fost penultimul în informaţiile de la Consumer Reports din prezent, chiar înainte de Dell. Îmbunătăţiri în această privinţă ar putea fi în derulare, dar nu vor deveni evidente decât peste câţiva ani. Sprijinul tehnic pare cel puţin a se îmbunătăţi, fiindcă a fost clasat pe locul doi în reportajul brandurilor realizat recent de Laptop Magazine.

HP oferă nişte laptopuri foarte stilate şi bine echipate la preţuri rezonabile, dar încrederea pe termen lung i-ar putea strica afacerile. Ia în considerare alt brand dacă e important pentru tine ca laptopul să reziste mulţi ani.


Lenovo


Laptop


De când a cumpărat divizia IBM PC, Lenovo s-a străduit nu numai să menţină, dar şi să îmbunătăţească reputaţia bine-cunoscutelor laptopuri ThinkPad. Lenovo a introdus, de asemenea, linia de producţie IdeaPad, care include acum un număr mare de laptopuri cu stil şi la preţuri accesibile.

În ciuda reputaţiei pe care o are ThinkPad pentru durabilitate, Lenovo nu se bucură de cea mai mare încredere. Cei de la SquareTrade l-au plasat pe a patra poziţie de la sfârşit, în urma celor de la Dell, iar informaţiile curente de la Consumer Reports consideră încrederea în această marcă drept medie. Serviciul cu clienţii, pe de altă parte, este, în mod discutabil, cel mai bun dintre toate mărcile de laptopuri.

Un punct slab demn de atenţie este autonomia bateriei – multor, dar nu tuturor, laptopuri Lenovo le lipseşte rezistenţa bateriei în comparaţie cu competiţia, dacă nu cumva sunt îmbunătăţite cu baterie prelungită. Pe de altă parte, tastatura, panoul tactil şi trackpointul se numără printre cele mai bune, chiar şi în linia orientată spre consumatori IdeaPad.


MSI


Laptop


Deşi MSI e prezent de ani buni, e relativ nou pe piaţă. Compania a încercat să îşi creeze un nume prin oferirea unor puternice, adesea stilate laptopuri la preţuri mici. Din păcate, execuţia MSI nu este mereu la nivelul aspiraţiilor companiei.

Încrederea dată de MSI este o întrebare deschisă, căci compania nu a apărut de suficient timp pentru ca sursele să adune informaţii despre acest brand. Suportul tehnic a primit în permanenţă note mici de la Laptop Magazine. Spre deosebire de cele mai multe mărci, MSI nu oferă asistenţă 24/7.


Laptopurile MSI arată adesea ca fiind excelente, dar e recomandabil să fii atent înainte să cumperi unul. Ai grijă să citeşti multe recenzii făcute asupra modelului la care te-ai oprit, pentru a te asigura că nu are vreun defect ascuns.


Samsung


Laptop


E greu să nu treacă o zi fără să dai de un aparat făcut de Samsung. Sunt pretutindeni, dar nu au avansat foarte mult pe piaţa laptopurilor. Au început recent şi deşi au ceva succes, mai e loc pentru îmbunătăţiri.

Designul şi calitatea construirii tind să vină în favoarea lui Samsung. Cele mai multe laptopuri de la ei par robuste şi sunt plăcute la privire, iar produsele revoluţionare precum cele din gama 9-Series concurează cu cele de la Apple în privinţa esteticii.

Totuşi, serviciul cu clienţii de la Samsung a primit un rezultat foarte negativ din partea Laptop Magazine, iar încrederea nu este foarte bine formată din cauza informaţiilor insuficiente. Aceste puncte slabe îi răpesc puţin strălucirea, dar produsele companiei din gama de mijloc încă merită atenţia, având preţuri rezonabile.

 


Sony


Laptop


Sony este una dintre cele mai mari corporaţii de tehnologie, dar prezenţa laptopurilor sale nu a dominat niciodată piaţa. Brandul Sony pare a se axa pe o selecţie limitată de produse de înaltă calitate. Deşi sunt de regulă mai scumpe decât ale concurenţilor săi, laptopurile Sony au tastaturi şi panouri tactile grozave şi sunt disponibile în culori extravagante.

Încrederea dată de brandul Sony variază de la una medie la una peste medie. SquareTrade l-a clasat pe poziţia trei, dar Consumer Reports îl plasează sub medie, mai jos decât era în trecut. Suportul tehnic este rapid şi susţinut de un suport online de bună calitate.

Dacă îţi pasă mai mult de calitate decât de preţ, Sony poate fi o alegere bună. Ai grijă totuşi să compari magazinele, căci laptopurile companiei pot fi uneori la supra-preţ. Cumpărătorii limitaţi de buget ar trebui să verifice magazinele de retail în locul site-urilor, deoarece Sony furnizează deseori modele necostisitoare care nu sunt listate în magazinele oficiale.


Toshiba

Laptop


Oferind o gamă largă de produse, Toshiba are o prezenţă mare în magazinele retail de pe tot globul. Compania este văzută uneori ca un brand pentru buget datorită multitudinii de modele standard, însă cumpărătorii care caută laptopuri de calitate înaltă ar trebui să ia în considerare modelele premium.

Încrederea brandului este una dintre punctele forte. SquareTrade a plasat Toshiba pe locul doi, chiar după ASUS, iar informaţiile curente de la Consumer Reports clasează compania pe primul loc. Suportul tehnic nu este excelent, ci peste medie. Acesta este un brand demn de luat în calcul de oricine care doreşte să cumpere un laptop sigur, la preţ rezonabil. Laptopurile Toshiba nu sunt atât de atractive din punct de vedere vizual precum cele de la companii ca Dell şi HP, dar încrederea oferită compensează pentru orice neajuns estetic.


Rezumat

Uau, au fost destul de multe informaţii. Poate ţi-ar plăcea varianta prescurtată? Nicio problemă. Toshiba şi ASUS sunt mărci excelente pe care le recomand cu căldură cumpărătorilor care doresc un laptop accesibil, de încredere şi bine construit. HP şi Dell sunt şi ele opţiuni, oferind configuraţii personalizate pe care Toshiba şi ASUS nu le pot egala. Încrederea, totuşi, e o problemă.

Apple rămâne într-o categorie distinctă mulţumită uluitorului design al laptopurilor, încrederii destul de bune şi serviciului excelent cu clienţii. Sony şi Lenovo sunt cele mai bune alternative pentru cei cărora le place calitatea laptopurilor Apple, dar nu vor să intre în nebunia Apple. Samsung oferă şi el un design grozav, dar cu preţul serviciului cu clienţii şi al încrederii necunoscute.

Dacă ai un buget mic, Acer/Gateway şi MSI ţi-ar putea stârni interesul. Doar ţine minte că nu primeşti ceva fără dezavantaje – calitatea acestor laptopuri rămâne în urmă, de aceea pot oferi hardware rapid la un cost redus.

Toate informaţiile din această secţiune se bazează pe date de la SquareTrade, Consumer Reports şi Laptop Magazine, precum şi din experienţa mea ca scriitor în domeniul tehnologiei şi ca recenzor de laptopuri.

Ghid laptop: garanţia producătorilor (5)

 

 

Articolul reprezintă traducerea ghidului The Laptop Buying Guide 2011, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Livia Ştefan

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.