Windows 7Acum că sistemul informatic este asamblat, trecem la pasul următor: instalarea sistemului de operare. Suntem în pas cu vremurile şi ne vom ocupa de Windows Vista. Dacă nu ai instalat niciodată un sistem de operare, află că este foarte simplu.

 

 

Construieşte-ţi singur computerul (5)

Dar şi dacă ai mai făcut-o, tot merită citit acest ghid, pentru că instalarea unui sistem de operare pe un computer creat de tine este uneori un pic diferită decât instalarea pe un computer cumpărat asamblat.

Deşi vom vorbi despre instalarea sistemului de operare Windows 7, poţi instala, desigur, pe computerul tău şi alte sisteme de operare, ca Windows Vista ori Linux.


Pasul 1: editarea BIOS-ului


Imediat după ce porneşti computerul, apare un mesaj care te invită să apeşi o anumită tastă pentru a ajunge în zona de setări (enter setup), de regulă este vorba despre tasta DEL. Apăsarea acestei taste te duce în BIOS-ul computerului (Basic Input / Output System). Aici, în BIOS, poţi configura unele dintre cele mai profunde aspecte ale computerului tău. Nu este obligatoriu să modifici setările din BIOS, dar e o bună idee să le treci rapid cu privirea şi să devii familiarizat cu ele, în caz că va fi nevoie să rezolvi vreo problemă.

BIOS-ul va arăta un pic diferit de la computer la computer, în funcţie de producătorul plăcii de bază şi de generaţia acesteia. Deci nu toate BIOS-urile sunt identice, dar odată ce te-ai lămurit cu BIOS-ul computerului tău, îţi va fi uşor să înţelegi dintr-o privire orice alt BIOS.

În primul rând trebuie să te asiguri că toate componentele s-au instalat în mod corect. Dacă găseşti o pagină "System Information" în BIOS, verifică dacă RAM-ul instalat este corect detectat de către sistem. Dacă nu găseşti toată memoria listată în BIOS, atunci probabil că nu ai instalat corect o plăcuţă de memorie, aşa că e timpul să redeschizi carcasa şi să verifici dacă totul este în ordine. În cazul în care nu există pagina "System Information", pentru a verifica dacă RAM-ul este corect instalat şi detectat de sistem, fii atent imediat după pornirea computerului, înainte de intrarea în BIOS, căci sistemul verifică şi afişează cantitatea de memorie pe ecran (este ceea ce se numeşte POST screen).

Apoi trebuie să găseşti opţiunea de configurare SATA; asigură-te că este setat AHCI (Advanced Host Controller Interface). Dacă foloseşti Windows XP, atunci schimbă la IDE, dacă ai un sistem de operare mai nou, atunci AHCI este opţiunea de care ai nevoie să fie activată.

 

 

AHCI



În fine, găseşte opţiunea "Boot Order" ori "Boot Priority". Asigură-te că DVD-ul este primul dispozitiv din listă (ori, dacă urmează să instalezi sistemul de operare de pe un stick de memorie, atunci primul dispozitiv din listă trebuie să fie USB); hard-diskul trebuie să fie al doilea în ordinea priorităţilor de boot. Unele BIOS-uri permit stabilirea priorităţilor din două meniuri: un meniu unde stabileşti tipul dispozitivului (CD-ROM, hard-disk, USB) şi altul în care stabileşti priorităţi între dispozitive de acelaşi fel (de pildă, între două hard-diskuri).

 

Boot order



Acestea sunt cele mai importante opţiuni ale BIOS-ului, dar este recomandat să citeşti toate opţiunile disponibile, pas cu pas, iar acolo unde nu-ţi este clară utilitatea uneia, foloseşte opţiunea Help pentru lămuriri.


Pasul 2: instalarea Windows 7


Înainte de a introduce DVD-ul în sistem pentru a începe instalarea, asigură-te că ai versiunea optimă de sistem de operare. Dacă ai memorie volatilă (RAM) de 4 GB ori mai mult, atunci cea mai bună versiune este Windows 7 "64-bit". Deşi poţi folosi şi versiunea pe 32 de biţi, folosirea eficientă a memoriei se face de către sistemul pe 64 de biţi; un sistem pe 32  de biţi este limitat la a gestiona o memorie de maximum 4 GB.

Acum, că ai lămurit şi chestiunea sistemului de operare potrivit, introdu DVD-ul cu sistemul de operare în computer şi apasă butonul de pornire. Pentru că ai stabilit în BIOS ca sistemul să pornească de pe DVD, imediat după pornire va apărea mesajul "Press any key to boot from CD"; tot ce trebuie să faci este să apeşi orice tastă de pe tastatură pentru a trece la pasul următor al procesului de instalare a Windows 7.

 

Instalează Windows



Odată ce softul iniţial de instalare s-a încărcat, apasă butonul "Install now", acceptă termenii de folosire şi alege "Custom (advanced)" atunci când eşti întrebat ce tip de instalare preferi. Găseşte hardul de bază (primary hard drive), dacă ai mai multe hard-diskuri, clic pe "Unallocated Space" şi apasă Next. Windows va începe instalarea.

Dacă nu foloseşti un hard-disk nou, atunci va trebui să formatezi partiţia pe care se va instala sistemul de operare. Clic pe partiţie, apoi clic pe "Drive options (advanced)" şi clic pe "Format". Această comandă va formata hard-diskul pentru a fi compatibil cu Windows 7. La terminarea formatării, apasă pe Next, pentru ca instalarea să continue.

 

Instalează Windows



De aici încolo în mare parte instalarea înseamnă aşteptare. În timp ce sistemul copiază fişierele pe hard-disk pe parcursul procesului de instalare, va reporni de câteva ori. Vei şti când instalarea este terminată după "muzica" specifică pornirii sistemului de operare Windows.


Pasul 3: Instalarea driverelor

Ultimul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a folosi efectiv computerul este instalarea driverelor. Dacă îţi va funcţiona conexiunea de la internet de la început (Ethernet ori Wi-Fi), atunci este posibil ca Windows 7 să facă toată munca pentru tine, găsind şi instalând driverele necesare. Dacă nu, va trebui să introduci CD-ul ce a venit cu placa de bază şi să instalezi de acolo driverele pentru conexiunea la Internet. Nu instala încă alte drivere.

 

Device Manager



Odată ce dispui de Internet, Windows va începe instalarea driverelor. Este posibil ca totuşi unele drivere să fie nevoie să le instalezi manual. Dar, ca principiu, este preferabil ca driverele să fie instalate de pe Internet, căci cele venite cu CD-urile ce însoţesc placa de bază, placa grafică etc. sunt probabil deja vechi, existând versiuni mai noi disponibile. Aşadar, deschide Device Manager (START - Settings - Control Panel - Device Manager), descoperă toate dispozitivele care au semnul întrebării ori semnul exclamării şi, dând clic pe respectivul dispozitiv, instalează driverele necesare de pe site-ul producătorului. Dacă apare mesajul "Unknown Device", atunci introdu CD-ul ce a venit cu placa de bază şi vezi dacă există drivere care nu listate în Device manager.


Pasul 4: instalarea actualizărilor sistemului de operare Windows 7

Ultimul lucru pe care trebuie să-l faci este să actualizezi sistemul de operare, odată instalat. Este probabil ca, imediat după instalare, să apară un icon anunţându-te de disponibilitatea unor actualizări în partea dreaptă jos a ecranului ( zonă ce se numeşte system tray). Dânc clic pe acest icon, va începe procesul de actualizare (update). Dacă nu apare iconul, atunci mergi la START - Programs - Windows Update. Instalează actualizările existente şi reporneşte sistemul. Este posibil să fie nevoie de mai multe actualizări consecutive şi de mai multe reporniri ale sistemului. Acum sistemul de operare Windows 7 este instalat. Felicitări!

 

Windows update



Ce mai poţi face pentru a avea un sistem complet? Instalează programele de care ai nevoie, începând cu un program antivirus, un firewall, un program de editare text, programul favorit de comprimare,  unul de editare grafică şamd.

 

Sfârşit

 

 

Articolul reprezintă traducerea aproximativă şi adaptarea acestui articol, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.