Încă sunt mulți care cred că visurile au înțelesuri adânci și că o analiză a lor vă va spune multe despre sine. Freud a scris o carte celebră și astăzi dedicată explicării viselor. Nu s-a dovedit că teoria lui Freud funcționează... Alții cred că visurile ar putea prevesti viitorul. Nu pot. Dar întrebarea de ce visăm? este încă fără răspuns. O nouă ipoteză oferă o posibilă rezolvare a problemei...

Doi cercetători au publicat recent un articol în care vin cu o teorie îndrăzneață: visurile au rolul de a preveni degradarea funcției cortexului vizual.

Diversele regiuni ale creierului își mențin funcțiile prin activitate continuă. Dacă o anume activitate încetinește ori se oprește (cum se întâmplă, de exemplu, atunci când pierzi simțul vederii), zona din creier responsabilă tinde să fie preluată de zonele vecine. La orbi, lobul occipital este activ la simțul tactil. Acest proces de „invadare” a zonei ce și-a încetinit/încetat activitate este vizibil în câteva ore!

Ipoteza cercetătorilor este că circuitele neuronale utilizate pentru visare sunt folosite pentru a amplifica activitatea sistemului vizual pe timpul nopții, permițându-i astfel să-și păstreze integritatea teritorială într-o perioadă care, altfel, ar fi caracterizată de lipsa activității.

Deocamdată teoria nu pare să fie susținută de prea multe dovezi, așa că o putem păstra doar ca o idee ambițioasă. Cercetări suplimentare ne vor spune dacă această teorie reflectă sau nu realitatea.


Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro