Într-un articol din primăvara acestuia an ne întrebam dacă „Ne-ar putea face conştientizarea repetată a morţii mai înţelepţi?”. Spuneam atunci că subiectul morţii este tratat de cei mai mulţi cu o mare delicateţe. Este ca şi cum dacă nu l-am menţiona, am alunga moartea însăşi din preajma noastră. Pe de altă parte, acesta este un mister al naturii umane: cei mai mulţi trăim ca şi când nu am muri niciodată.

Un studiu recent efectuat de cercetători israelieni, intitulat „Mecanisme neurologice bazate pe predicție protejează „sinele” de amenințări existențiale”,  a ajuns la concluzia că avem un mecanism cerebral care ne protejează în mod automat de ideea morții. Creierul nu pare să accepte ideea că moartea ni se poate aplica și nouă înșine.


Mai concret, creierul nu asociază ideea de moarte cu viitorul. Cum face asta? Prin dezactivarea temporară a sistemului predictiv cerebral, într-un context în care moartea este menționată ori implicată.

Experimentul a constat în monitorizarea activității cerebrale a unui număr de 24 de subiecți, în timp ce aceștia priveau imagini ale unor fețe (fața subiectului și o altă față, alternativ), însoțite, într-un număr de situații, de cuvinte care aveau legătură cu moartea: funerar, înmormântare etc. Cercetătorii au observat că atunci când fața subiectului era însoțită de un cuvânt asociat morții, creierul dezactiva mecanismul predictiv. Cum au observat asta? La schimbarea ordinii așteptate a fotografiilor (față subiect - altă față șamd), creierul, în mod normal, reacționează cu surprindere. Dacă schimbarea ordinii așteptate era precedată de imagini însoțite de cuvinte asociate morții, semnalul de surpriză dispărea din creier.

Interpretarea autorilor este că studiul arată cum creierul se protejează de amenințări existențiale ori de analizarea posibilității propriei morți prin dezactivarea sistemului său predictiv.

Așa cum știm toți, nu putem nega inevitabilitatea morții, dar nu ne putem abține de la a ne raporta la moarte ca și cum s-ar întâmpla doar altora.



Sursa: How our brains shield us from mortal truth 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.