Există o scenă în filmul de comedie "The World's End", 2013, în care un grup de persoane de vârstă mijlocie, vechi prieteni de şcoală fac un nostalgic tur al barurilor, dar unul dintre ei, Andy Knightly, insistă să se abţină de la alcool. „Nu am mai consumat alcool de şaisprezece ani, Gary”, îi spune el beţivului Gary King, capul răutăţilor. „Atunci, probabil ţi-e sete”, replică el.

 



Această dinamică socială – ezitantul care nu consumă alcool, forţat să se alăture majorităţii care bea – va fi familiară multor cititori. Şi având în vedere riscurile asupra sănătăţii ale consumului excesiv de alcool, reprezintă, de asemenea, un scenariu care a atras atenţia specialiştilor în psihologia sănătăţii. Cum sunt percepuţi cei care nu consumă alcool? Oare identitatea de gen are un rol în presiunea de a consuma alcool?

Pentru un nou studiu, Dominic Conroy şi Richard de Visser au intervievat 12 studenţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 29 de ani, aparţinând clasei mijlocii. Au fost şapte bărbaţi şi cinci femei şi toţi consumau alcool în mod regulat. Interviurile semi-structurate, care i-au ghidat în mod liber spre discuţii despre cei care nu consumă alcool, au fost efectuate de un bărbat de 30-34 de ani.

Trei teme principale au reieşit din interviuri – prima: cei care nu consumă alcool erau văzuţi ca ceva ciudat care cere explicaţii. „Pare puţin straniu, nu-i aşa?”, afirmă Tina. „Va fi ceva de genul «de ce nu te alături?... De ce vrei să te înstrăinezi?»” a spus Andy. Au fost, de asemenea, semne de ambivalenţă. „... pe de o parte respect, dar... pe de altă parte, probabil, la fel de bine, eşti mai predispus să te distanţezi de cineva ca el”, a spus Penny.

A doua temă a vizat faptul că cei care nu consumă alcool erau văzuţi drept antisociali, dar, de asemenea, mai sociabili în acelaşi timp. „Poate fi într-un fel incomod”, a spus Sarah. „Poate [ei sunt] de fapt mai sociabili tocmai pentru că nu au nevoie de alcool să ăăă... [să fie] sociabili cu oamenii”, a spus Andy. „... ştii tu, ei sunt norocoşii care nu au nevoie şi de un stimulent pentru a se distra... totul e acolo deja, este în capul lor”.

Ultima temă s-a referit la diferenţele dintre modul în care abţinerea de a consuma alcool a fost percepută la bărbaţi şi la femei. Mike a spus că dacă nu ar mai continua să bea împreună cu prietenii lui de o viaţă ar fi respins de ei – este ceva ce au făcut împreună dintotdeauna. În contrast, se pare că există mai multă toleranţă pentru abţinerea de a consuma alcool din partea femeilor şi chiar strategii de facilitare. O femeie intervievată a descris cum, în cazul în care o femeie s-ar abţine de la alcool, o altă femeie a grupului s-ar putea să se alăture, astfel încât să nu se simtă lăsată pe dinafară. De asemenea, există şi un sentiment de respect pentru o femeie care a ales să nu consume alcool. „Oh, bine pentru ea, ştii tu, are grijă de ea”, a spus Tina. Dar pentru un bărbat, Tina a adăugat, „este ceva de genul «Oh, de ce nu bei ceva?», într-un fel «Îndrăzneşte!»”.

Această idee a abţinerii de a consuma alcool de către bărbaţi, percepută ca o dovadă a lipsei de masculinitate, a fost cel mai puternic rezumată în descrierile date de Mike, care a afirmat că acestea sunt probleme de masculinitate (heterosexuală) în ceea ce priveşte rezistenţa la băutură. „De ce nu bea cu noi? [spus unui prieten care nu consumă alcool]... el va fi... el este gay astă seară [putem spune]... cred că profităm de stereotipul că un bărbat heterosexual poate bea mai mult”.

Conroy şi de Visser recunosc că studiul are limitări – inclusiv eşantionul restrâns de studenţi aparţinând clasei mijlocii şi posibila influenţă a intervievatorului. Dar, cu toate acestea, ei afirmă că au existat indicii folositoare spre a a facilita reducerea excesului de alcool, în special printre studenţi. „... O cale pe care campaniile de promovare a sănătăţii ar putea să o valorifice pentru a promova o perspectivă mai pozitivă a abţinerii de la alcool printre bărbaţi este evidenţierea faptului că există diferite moduri de masculinitate şi comportament social pe lângă cele integrate în presupunerile de hegemonie predominante”.



Traducere de Ioana-Mădălina Ilinca după they-need-to-man-up-what-students-who cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.