Conform unui nou studiu, există o legătură între sărăcia şi stresul din copilărie şi problemele de reglare a emoţiilor la maturitate. Acest lucru nu poate fi îndulcit: să creşti în condiţii relativ sărace este rău pentru tine. Copiii din familiile mai puţin bogate sunt, în medie, mai predispuşi să sufere atât boli fizice, cât şi boli psihice, mai târziu în viaţă. Acest lucru este puţin probabil o surpriză, dar este un mister modul exact în care sărăcia influenţează problemele psihologice.

 



O părere este că expunerea la stres la vârste fragede – în timp ce creierul încă se dezvoltă - cauzează o vătămare permanentă a abilităţii de a face faţă stresului.

Această teorie este susţinută de un nou studiu în care cercetătorii au testat funcţia cerebrală a participanţilor de 24 de ani, după 15 ani de când situaţia copilăriei lor a fost evaluată prima oară (Kim şi colaboratorii, 2013).

Testul în sine a implicat controlul emoţiilor: participanţilor li s-a cerut să se uite la imagini, în timp ce încercau să suprime emoţiile negative. Să fii în stare să-ţi controlezi emoţiile este un factor cheie în a face faţă la toate situaţiile de stres şi solicitare pe care le întâlneşti în viaţă.

Rezultatele au indicat faptul că cei ce proveneau din cele mai sărace familii, atunci când aveau 9 ani, s-au descurcat cel mai prost la teste la vârsta de 24 de ani. Nu a contat dacă ulterior au ieşit din sărăcie; provenienţa dintr-un mediu sărac a fost factorul major pentru modul în care creierul lor a funcţionat la acest test.

Unul din autorii studiului, Profesorul K. Luan Phan, a explicat: „Descoperirile noastre indică faptul că povara stresului de a fi trăit în sărăcie poate fi un mecanism de bază, care justifică relaţia dintre sărăcia din copilărie şi cât de bine funcţionează creierul tău la maturitate”.

Sărac, dar bine echilibrat?

Nu doar sărăcia din copilărie a fost asociată cu controlul mai scăzut al emoţiilor, stresul din copilărie a fost şi el important. Unii participanţi au fost relativ săraci în copilărie, dar au fost protejaţi de stresul copilăriei – ei s-au descurcat mai bine la sarcina de suprimare emoţională.

Cei care, în copilărie, au fost expuşi atât la sărăcie, cât şi la mulţi factori de stres – cum ar fi zgomot, condiţii precare de locuit, violenţă şi nelinişte familială – s-au descurcat cel mai prost la test. Ca şi cum am mai fi avut nevoie de încă o încurajare de a aborda inegalitatea în societate, în special în rândul copiilor.



Traducere de Ilinca Ioana Mădălina după childhood-poverty-and-stress-harms-adult-brain-function cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.