Există o ipoteză populară conform căreia oamenii de „emisferă dreaptă” sunt mai creativi, în timp ce oamenii de „emisferă stângă” sunt mai analitici şi logici. Demonstraţii adunate în urma a peste 1000 scanări prin RMN ale creierului nu au găsit nici o dovadă că oamenii sunt de „emisferă dreaptă” sau de „emisferă stângă”.

Ideea din spatele acestei ipoteze este că cele două tipuri distincte de personalitate sunt consecinţa faptului că una din cele două emisfere cerebrale este mai activă decât cealaltă.

Dovezile în această privinţă au fost mereu foarte slabe, dar acum cercetătorii au reuşit să demitizeze în mai mare măsură această idee prin examinarea imaginilor scanate cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare a creierelor a peste 1000 persoane (Nielsen et al., 2013). Fiecărei persoane i s-a cerut ca în timpul scanării să nu se gândească la ceva anume preţ de 5 până la 10 minute. Apoi, aceste stări de odihnă ale creierului au fost analizate pentru a găsi dovezi ale unei activităţi mai intense în emisfera dreaptă sau stângă a creierului.


Conducătorul studiului, Jared Nielsen, explică rezultatele:

„...pur şi simplu nu am constatat modele în care întreaga reţea neuronală a emisferei stângi a unora să fie mai puternic interconectată sau întreaga reţea neuronală a emisferei drepte a altora să fie mai puternic interconectată. S-ar putea ca tipurile de personalităţi să nu aibă nimic de-a face cu ideea că una dintre emisfere este mai activă, mai puternică sau mai conectată.”

Nimic din aceste lucruri nu înseamnă că unii oameni nu sunt mai creativi, în timp ce alţii mai analitici şi logici, tocmai de aceea nu este corect să spui că oamenii creativi au emisfera dreaptă mai dezvoltată. Nu emisfera lor dreaptă mai activă este cea care îi face mai creativi, ci întregul lor creier.

De asemenea, aceste descoperiri nu contrazic ideea că unele dintre procesele psihice funcţionează mai ales prin emisfera stângă sau mai ales prin cea dreaptă.

De exemplu, procesul psihic limbaj are ca localizare a funcţionării mai mult emisfera cerebrală stângă (la dreptaci), în timp ce atenţia este centrată pe emisfera dreaptă.

Deşi unele funcţii sunt specifice unei anumite emisfere, totuşi o emisferă nu este dominantă în raport cu cealaltă la unii oameni.   

În ciuda faptului că nu sunt fundamentate ştiinţific, expresiile ”dominanţă stânga” şi ”dominanţă dreapta” vor supravieţui, probabil pentru că nu este uşor să vorbeşti despre două aspecte ale personalităţii.

Dar să fim conştienţi că expresiile sunt eronate: este de departe mai bine să vorbim despre creativitatea oamenilor sau abilităţile lor analitice în mod separat, decât să le punem în opoziţie – în special pentru că mulţi oameni au din plin ambele caracteristici.



Traducere realizată de Alina Turcescu după debunked-right-brain-and-left-brain-personalities, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.