RoşeaţaConfirmând o bănuială susţinută de mulţi oameni de ştiinţă dedicaţi din întreaga lume, şi anume că nicio însuşire a lumii care ne înconjoară sau a lumii dinlăuntrul nostru nu ar trebui să rămână neanalizată, doi cercetători au testat şi au dovedit faptul că oamenii sunt cu adevărat capabili să roşească şi atunci când se află într-o cameră întunecată.

 

 

Denise Wachter de la Universitatea din Erfurt, Germania şi Wolter Seuntjens de la Academia Germană de Patafizică  (un domeniu al filozofiei dedicat studierii a ceea ce există dincolo de lumea metafizicii)  au descoperit folosind doar un singur voluntar şi  un aparat de fotografiat termograf că, odată create împrejurările necesare care să declanşeze reacţia respectivă, o tânără femeie poate fi făcută să roşească într-o cameră complet întunecată şi că atunci când se întâmplă acest lucru se poate dovedi cum sângele îi năvălește în obraji.

Ştirile despre această descoperire importantă ne sunt oferite de publicaţia ”Improbable Research”, care a avut amabilitatea să publice lucrarea celor doi cercetători. Această publicaţie renumită pentru acordarea premiilor Nobel Ig* unor activităţi de cercetare care dintr-un motiv sau altul au rămas neapreciate de către alte publicaţii de specialitate,  urmează să decidă dacă ”Prima dovadă experimentală că se poate roşi pe întuneric” va fi luată în considerare pentru o distincţie atât de renumită.

Autorii acestei comunicări ştiinţifice susţin că omenirea a fost fascinată de secole de întrebarea dacă oamenii pot roşi în întuneric, pentru că dacă acest lucru se întâmplă, sigur că nu poate fi observat  pe întuneric. Autorii susţin că roşirea este un tip de răspuns social, similar poate cu cel al tusei atunci când nu ne simţim în largul nostru sau cu bâţâitul din picior atunci când suntem nervoşi. Astfel, ar fi lipsit de sens ca o persoană să roşească în întuneric, dacă nimeni nu poate  o poate vedea. Aşa că oamenii au continuat să îşi pună această întrebare. Se pare că şi renumitul Darwin ar fi meditat asupra ei, concluzionând că este dispus să creadă spusele unei tinere femei  în compania căreia se aflase într-o cameră foarte întunecată şi care îi mărturisise că ar fi roşit în această împrejurare.

 

Roşeaţă

 

În orice caz, Wachter şi Seuntjens au decis să clarifice acest lucru odată pentru totdeauna  Ei au avut ca voluntar o femeie în vârstă de 31 de ani care a declarat că are tendinţa să roşească foarte uşor.  Cercetătorii au aşezat-o într-o cameră întunecoasă şi au înregistrat ca punct de plecare o imagine termografică a chipului ei în stare normală. Apoi voluntarei i s-a cerut să roşească. Ea a făcut acest lucru reamintindu-şi  o întâmplare jenantă din trecut (din păcate ea nu a povestit despre ce întâmplare era vorba). Femeia a anunţat că simte cum începe să roşească. Atunci cercetătorii au trecut la acţiune şi au înregistrat fără grabă imaginea termografică a chipului ei. Comparând cele două imagini, ei au observat că era prezentă mai multă căldură în obrajii femeii atunci când ea a anunţat că roşeşte, ceea ce a dovedit odată pentru totdeauna, că oamenii sunt capabili să roşească şi pe întuneric.

NOTA TRAD.
* Premiile Nobel Ig reprezintă o parodie americană a Premiilor Nobel şi sunt acordate în fiecare an la începutul lui octombrie pentru 10 realizări în domeniul cercetării ştiinţifice, care sunt fie neobişnuite, fie fără  importanţă sau valoare ştiinţifică. Scopul declarat al acestui premiu este acela de a ”onora realizările care deşi  la început ne fac să râdem, mai apoi ne dau prilej de reflecţie”. Uneori această distincţie poate reprezenta o critică mascată (sau o satiră blândă). Acordarea premiilor Nobel Ig este organizată de către revista de umor ştiinţific Annals of Improbable Research (Analele unor cercetări improbabile) şi prezentată de către un grup alcătuit şi din  laureaţi ai premiului Nobel în cadrul unei ceremonii care are loc la Teatrul Sanders al Universităţii Harvard, fiind urmată de către o sesiune de comunicări ştiinţifice susţinută de  câștigătorii premiului, care are loc la Institutul de Tehnologie din Massachusets (nota trad.)

Citiţi mai multe despre premiile Ig pe Scientia, aici.

Traducere de Daniela Albu după duo-people-dark cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.