MotivatieSimplificând la maximum, tot ce facem în viaţă facem doar din două motive: pentru că vrem să facem un anumit lucru, respectiv pentru că cineva vrea ca noi să facem ceva anume. Cum am putea face ca activităţile din a doua categorie să devină motivate intrinsec?

 

 

 

Prima categorie de activităţi motivate la nivel intern ar putea include lucruri cum ar fi mâncatul, socializarea, hobby-urile şi decizia de a pleca în vacanţă. Cea de a doua categorie a activităţilor motivate extern ar putea include activitatea la locul de muncă, studiul sau încărcarea maşinii de spălat vase.

Motivul pentru care spun "simplificând la maximum" şi "ar putea include" este că cele două tipuri de motivaţii sunt dificil de specificat. Da, te bucură munca ta, dar ai face-o pentru mai puţini bani sau gratis? Poate da, poate nu. Da, soţia mea este cea care vrea ca eu să încarc maşina de spălat vase, dar poate că aş face-o oricum. Sau poate că nu.

Transformarea muncii în joc

Iar un tip de motivaţie se poate transforma, încet, de-a lungul timpului, în celălalt. De exemplu, lucrurile pe care iniţial le-am făcut de dragul lor pot deveni o corvoadă odată ce suntem plătiţi pentru ele. Mai încurajator, uneori lucrurile pe care le-am făcut iniţial doar pentru bani pot deveni motivate intrinsec.

Această din urmă transformare, una magică, este cea mai fascinantă şi probabil se întâmplă pentru că activitatea respectivă îndeplineşte una sau toate cele trei nevoi de bază ale omului. După cum afirmă eminenţii cercetători în motivaţie, Richard M. Ryan şi Edward L. Deci, există trei factori care stau la baza motivaţiei intrinsece (Ryan & Deci, 2000):

Competenţa. Vrem să fim buni la ceva. Lucrurile care sunt prea uşoare, însă, nu ne dau un sentiment de competenţă; trebuie să fie ceva suficient de greu.

Autonomia. Vrem să fim liberi şi ne displace să fim controlaţi. Când oamenii au o oarecare libertate, chiar în anumite limite nenegociabile, ei au o probabilitate mai mare de reuşită.

Relaţionarea cu semenii. Ca animale sociale, vrem să ne simţim conectaţi cu alte persoane.

Căutaţi aceste elemente în orice activitate, dacă doriţi să valorificaţi puterea motivaţiei intrinsece.

Traducere de Maricica Botescu după the-psychology-of-motivation-explained-in-under-300-words, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.