AnxietateAtunci când oamenii sunt neliniştiţi ei eliberează un semnal chimic care este detectabil la nivelul subconştientului de către cei care se află în apropierea lor. Cel puţin aşa indică rezultatele unui studiu recent efectuat de către echipa lui Katrin Haegler.

 

 

 

În cadrul studiului au fost prelevate mostre de sudoare provenind de la persoane care străbăteau o cursă cu obstacole constând în frânghii poziţionate la înălţimi cât mai mari, iar apoi s-a testat efectul acestei sudori asupra altor participanţi la studiu, în timp ce aceştia jucau un joc de noroc.

Echipa lui Katrin Haegler a plasat mostrele de sudoare în plicuri de ceai fără miros prevăzute cu o bandă elastică şi trecute pe sub nasul jucătorilor. Pentru comparaţie participanţilor li s-a dat să miroasă şi sudoarea prevalată de la nişte persoane care făceau exerciţii pe bicicletă medicinală şi care nu prezentau o stare anxioasă.

Atunci când erau expuşi la mostrele de sudoare ale celor anxioşi, participanţilor le trebuia mai mult timp de decizie, dar existau mai multe şanse ca aceştia să parieze pe acele scenarii de joc care prevedeau cel mai mare risc - pariind că următoarea carte dintr-o pereche va fi mai mare decât 9 (în cazuri în care 10 era cea mai mare carte din joc) sau mai mică de 2 (în cazurile în care 1 era cartea cea mai mică). Cu alte cuvinte, faptul că detectau starea anxioasă a altcuiva îi făcea mai doritori să îşi asume riscuri. Dar motivaţia exactă a acestor acţiuni rămâne încă neelucidată. Cu toate acestea, ideea că oamenii pot simţi anxietatea altor semeni prin semnale chimice nu este nouă. De exemplu, un studiu din 2009 arată că sudoarea prevalată de la o persoană anxioasă, comparată cu cea a unei persoane care făcuse exerciţii fizice, a declanşat o activitate suplimentară într-o serie de zone ale creierului legate de emoţie.

Participanţii la studiu au evaluat sudoarea celor anxioşi şi a celor ne-anxioşi ca fiind la fel de neplăcută şi intensă ca miros, ceea ce sugerează în concordanţă cu cercetarea din trecut, că ei nu au putut spune conştient care este diferenţa dintre cele două tipuri de sudoare. Aşa că efectul sudorii celor anxioşi asupra asumării riscului pare să fie o influenţă subconştientă.

Deşi nu s-a elucidat încă dacă percepţia unor semnale chimice emoţionale la oameni ar putea da naştere capacităţii de a-i alerta pe ceilalţi semeni cu privire la un pericol posibil (aşa cum se întâmplă în lumea animalelor), cercetătorii au declarat că: ”descoperirile noastre sugerează că anxietatea umană poate fi comunicată prin simţuri chimice”.

Traducere de Daniela Albu după smell-of-other-peoples-anxiety-makes-us, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.