Ce spunem cand nu stim ce sa spunemSă faci cunoştinţă cu oamenii poate fi foarte incomod, mai ales atunci când conversaţia stagnează. Conversaţia de socializare poate funcţiona o perioadă, însă se va sfârşi probabil cu o tăcere stânjenitoare. Aşadar, ce spunem când nu ştim ce să spunem?

 

 

 

Cartea "Proiectul Fericirii" a lui Gretchen Rubin oferă câteva strategii pe care să le încercaţi data viitoare când vă întâlniţi cu cineva şi mintea vi se blochează.


Comentaţi pe marginea unui subiect comun pentru amândoi în acel moment

Mâncarea, încăperea, ocazia, vremea. „De unde o cunoaşteţi pe gazdă?” „Ce v-a motivat să veniţi la acest eveniment?” Şi menţine conversaţia pe un făgaş optimist! În afară de cazul în care poţi fi  extrem de amuzant, prima oară când vii în contact cu o persoană nu este un moment bun pentru a te plânge.


Comentaţi pe marginea unui subiect de interes general

Un prieten verifică ştirile de pe Google chiar înainte să meargă undeva unde are nevoie să socializeze, aşa că el va putea spune: „Aţi auzit că oficialul X demisionează?” sau orice altceva s-a mai întâmplat şi ocupă prima pagină a ziarelor.


Pune întrebări deschise la care se poate răspunde cu un singur cuvânt

„Cu ce îţi ocupi timpul zilele astea?” Aceasta este o întrebare bună dacă vorbeşti cu o persoană care nu are o slujbă la birou. Este, de asemenea, de ajutor deoarece permite oamenilor să aleagă pe ce să se concentreze (slujbă, voluntariat, familie, hobby-uri) - preferabilă întrebării inevitabile (ei bine, inevitabilă cel puţin în New York): „Cu ce te ocupi?”

O variantă: „La ce lucrezi zilele astea?” Acesta este un truc bun atunci când ar trebui să ştii cu ce se ocupă persoana, însă nu îţi aminteşti.




Dacă pui o întrebare la care se poate răspunde cu un singur cuvânt, pune o întrebare suplimentară

De exemplu, atunci când întrebi „De unde eşti?” o întrebare interesantă care ar putea urma este: „Cum ar fi viaţa ta dacă ai trăi în continuare acolo?” Dacă întrebi: „Aveţi copii?” ai putea întreba şi: „Cum vă deosebiţi ca părinte de părinţii dumneavoastră?”, sau „V-aţi decis să faceţi ceva cu totul diferit faţă de modul în care aţi fost crescut?”. 


Adresează întrebări de familiarizare

„La ce ziare şi reviste eşti abonat? Ce site-uri vizitezi în mod regulat?” Aceste întrebări dezvăluie de multe ori pasiuni ascunse care te pot conduce către o conversaţie minunată.


Reacţionează la ceea ce îţi spune persoana respectivă în spiritul răspunsurilor sale

Dacă face o glumă, chiar dacă nu este foarte amuzantă, încearcă să râzi. Dacă îţi oferă câteva informaţii surprinzătoare („ştiaţi că una din şapte cărţi vândute anul trecut a fost scrisă de Stephanie Meyer?”), reacţionează cu surprindere.

Recent, am avut câteva conversaţii în care persoana cu care vorbeam nu a reacţionat deloc la ceea ce îi spuneam. Am încercat să fiu foarte implicată şi interesantă, şi aceste două persoane reacţionau ca şi cum tot ce spuneam era complet neinteresant şi plictisitor. A fost o experienţă nesatisfăcătoare.

Dar ce e de făcut când o conversaţie nu merge şi nu îţi permiţi sub nicio formă să foloseşti expresii ca: „Scuzaţi-mă, trebuie să îmi iau ceva de băut”? De curând, la un dineu, tipul care stătea în dreapta mea era evident plictisit de mine. El mi-a povestit pe larg despre fericirea care nu există cu adevărat, însă după ce m-a lămurit în legătură cu acest subiect nu a mai vrut să vorbească despre el şi după câteva încercări nereuşite pe alte teme, după o pauză stânjenitoare de conversaţie (atât din vina mea, cât şi din a lui), mi-a spus: „Hm, deci de unde eşti?” A fost un efort atât de apatic şi neinspirat încât m-am aplecat spre el, mi-am pus mâna pe braţul lui şi i-am spus răutăcios: „Uite ce, Paul, sigur putem mai mult de atât!” şi am schimbat conversaţia.

Deci ce poţi face atunci când conversaţia devine o asemenea corvoadă?

Recunoaşte că nu merge

„Ne străduim prea mult, nu-i aşa?” sau „E cu adevărat frustrant, sunt sigură că avem interese comune, însă ne e greu să le descoperim.” Evident, aceasta este o măsură disperată, însă un prieten de-al meu insistă că funcţionează. Nu am avut vreodată tupeul să o încerc, trebuie să recunosc.





Traducere şi adaptare de Mirela Stancu după How to Avoid Awkward Conversations when Meeting Someone New.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.