Fotografie de portretIată câteva ştiri liniştitoare pentru cei cărora le pasă de felul cum arată în poze - studiile efectuate de psihologii de la Universităţile din California şi Harvard au descoperit că oamenii sunt consideraţi mult mai atractivi în filmări decât în imagini statice luate din acele clipuri.

 

 

 

Cu alte cuvinte, dacă ai impresia că arăţi oribil în acea fotografie de vacanţă - nu te îngrijora, probabil arăţi mult mai bine în carne şi oase, când te mişti!

Robert Post şi echipa sa denumesc lipsa relativă de atractivitate a feţelor statice “efectul de faţă îngheţată”. Ei cred că are legătură cu modul în care ne formăm o imagine vizuală despre feţele aflate în mişcare, o medie în raport cu poziţiile variabile şi profilurile acesteia. Afirmaţia se potriveşte cu rezultatele anterioare, în care feţele obişnuite sunt considerate mult mai atractive în mişcare.

O altă posibilitate este aceea că feţele aflate în mişcare sunt considerate mult mai atractive deoarece “activează într-o manieră optimă mecanismele neuronale asociate cu recunoaşterea facială”. La urma urmelor, aparatul foto este o invenţie relativ recentă, iar creierele noastre au evoluat ca sisteme de procesare a feţelor în mişcare, nu ca imagini statice.

 

 

 

Post şi colegii săi au realizat studiul cu ajutorul câtorva participanţi cărora li s-a cerut să evalueze 20 de persoane, exprimând cât de “dulci” sau “atractive” sunt ca prezenţă fizică, după ce au vizionat clipuri video de două secunde, dar şi 1200 de cadre luate din aceleaşi filmări. Aceleaşi feţe au fost catalogate în mod consistent ca fiind mai “dulci” sau mai “atractive” în clipuri decât în imaginile statice.

Experimentele ulterioare au încercat să dezvăluie mecanismul care stă la baza acestui efect. S-a descoperit că mecanismul rezistă chiar şi atunci când filmele şi imaginile statice sunt rotite la 180 de grade. Cercetătorii au arătat, de asemenea, că efectul nu are nimic în comun cu faptul că filmele conţin informaţii suplimentare: evaluarea drept “dulce” a unei feţe a fost mai pronunţată şi atunci când pe baza unui număr mare de imagini statice ale respectivei feţe a fost generat un film conţinând doar respectivele imagini care se succedau în ordinea firească.

Nici memoria nu pare a fi un factor foarte important, căci imaginile unor feţe frumoase nu au fost reţinute mai bine decât cele ale unora catalogate drept comune. Totuşi, s-a descoperit că, pentru a fi considerate măgulitoare, filmările trebuie să fie rulate în ordinea firească a scenelor prezentate. Separând şi amestecând cadrele, filmările au primit aceeaşi evaluare ca şi imaginile statice.

Cercetătorii au afirmat că descoperirile lor explică de ce fotografia de portret reprezintă o provocare atât de mare. “...(Efectul de faţă îngheţată) poate explica de ce fotografierea feţelor este o artă atât de dificil de stăpânit şi de ce oamenii consideră de obicei că arată mai rău în fotografii decât în realitate”.

 

 

Traducere după Faces are considered more attractive when they're moving, cu acordul editorului.
Traducere:
Chiseliţe Eleonora

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.