Scanare creierSă ţi se spună că simptomele tale nu au nicio cauză fizică identificabilă poate fi în acelaşi timp o uşurare şi un blestem. Pe de-o parte, doctorul îţi spune că eşti sănătos. Dar există şansa ca el să greşească. Un studiu ne arată că asta se întâmplă relativ rar.

 

 

 

Mai mult, dacă simptomele persistă fără vreo explicaţie, te confrunţi cu stigmatul şi frustrarea izvorâte din faptul că oamenii suspectează că problemele tale sunt „doar” psihologice sau, şi mai rău, inventate. Un nou studiu a cercetat nişte pacienţi cu probleme neurologice cărora li s-a spus că simptomele lor nu au o cauză fizică identificabilă şi i-a urmărit timp de un şi jumătate pentru a vedea dacă şi cum li s-au schimbat diagnosticele.

Jon Stone şi colegii lui au cerut ajutorul a 36 de neurologi consultanţi care lucrează în principalele clinici neurologice din Scoţia. În afara unei minorităţi de pacienţi care au fost excluşi din cauză că erau prea tineri sau prea bolnavi, istoricul cazurilor noi de la secţia de neurologie din Scoţia din perioada decembrie 2002 - februarie 2004 s-a păstrat aproape în întregime.

 

 

 

Dintre cei 3781 de pacienţi disponibili, aproximativ o treime au fost diagnosticaţi cu simptome care erau fie „oarecum”, fie „deloc” cauzate de o boală fizică, spre deosebire de ceilalţi, ale căror simptome erau „în mare parte” sau „complet” explicate. Dintre aceste cazuri neexplicate, majorităţii pacienţilor li se spusese de către neurologi fie pur şi simplu că simptomele lor erau neexplicate, fie că aveau doar o durere de cap, fie că aveau simptome de conversie (manifestarea fizică a unei probleme emoţionale). Într-un număr mic de cazuri, pacienţilor li s-au pus diagnostice vagi, cum ar fi „dureri”  sau ”oboseală”.

Se schimbase situaţia semnificativ 19 luni mai târziu? Cu ajutorul medicilor de familie ai pacienţilor, echipa lui Stone a găsit doar patru cazuri în care neurologul catalogase ferm simptomele pacientului ca fiind inexplicabile, dar în care se pusese ulterior drept diagnostic o boală organică - mai precis, scleroză multiplă, Alzheimer şi două forme de leziuni cerebrale.

În jur de 100 de alţi pacienţi primiseră între timp un alt diagnostic, dar în majoritatea acestor cazuri era vorba doar de faptul că o cauză organică despre care înainte se credea că „explică întrucâtva” simptomele era văzută acum drept cauză unică. În alte cazuri, diagnosticul neurologic iniţial nu exclusese posibilitatea ca un diagnostic fizic să fie stabilit mai târziu sau o boală cu adevărat nouă apăruse sau, în unele cazuri, primul neurolog încă mai contesta diagnosticul organic ulterior al celuilalt doctor. Au existat de asemenea cinci morţi, deşi acestea nu au avut aparent nicio legătură cu simptomele anterioare ale pacienţilor.

„Rar au apărut în aceste 18 luni ale studiului noi diagnostice care să explice simptomele iniţiale”, au spus cercetătorii. „Deşi diagnosticele de felul „simptome neexplicate de boli organice” trebuie să fie stabilite cu grijă, datele prezentate aici sugerează că o schimbare radicală a diagnosticului după o evaluare clinică iniţială făcută de un neurolog consultant este neobişnuită.”

 

 

Traducere după What happens to neurology patients with symptoms "unexplained"?, cu acordul editorului.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.