Transsexual barbat femeiePersoanele care suferă de transsexualism consideră că identitatea lor sexuală nu se potriveşte cu sexul biologic. O teorie populară este aceea că astfel de oameni au creiere cu caracteristici fizice similare tipului de creier al sexului biologic cu care se identifică.

 

 

 

Aşadar, teoria respectivă susţine ideea că un bărbat care se simte ca o femeie - un transsexual bărbat->femeie - are creierul unei femei prizonier în corpul unui bărbat.

Într-unul dintre primele studii de acest gen, Ivanak Savic şi Stefan Arver au scanat creierele a 24 heterosexuali bărbaţi care urmau să se opereze în vederea schimbării sexului şi au comparat structura acestora cu cea a 24 heterosexuali bărbaţi şi 24 heterosexuali femei. Transsexualii homosexuali au fost omişi întrucât s-a dorit evitarea complicării studiului de către sexualitatea lor. Nici unul dintre transsexualii participanţi la studiu nu a urmat tratamente hormonale, lucru care ar fi putut influenţa rezultatele cercetărilor.

Scanările au confirmat unele dintre ipotezele publicate anterior, referitoare la diferenţele structurale ale creierului asociate cu sexul biologic. De exemplu, creierul masculin comparat cu cel feminin a avut mai multă materie cenuşie în cerebel (responsabil cu funcţia motorie) şi în girusul lingual (implicat în vedere) şi mai puţină materie cenuşie şi substanţă albă în regiunea denumită sulcus (şanţ) precentral (care face parte din lobul frontal). Bărbaţii au prezentat şi un hipocamp (implicat în memorie) de mai mici dimensiuni decât femeile. Din toate aceste puncte de vedere, creierele transsexualilor au corespuns creierului bărbaţilor din grupul de control, chiar şi prin faptul că acestea au fost mai asimetrice decât creierul femeilor din grupul de control.

 

 

 

„Prezentul studiu nu susţine ipoteza prin care se afirmă că transsexualii au diformism sexual atipic în creier, dar confirmă ideile anterioare privind diferenţele de volume structurale şi proporţiile de materie cenuşie şi substanţă albă dintre creierele masculin şi feminin”, au afirmat cercetătorii. Cu alte cuvinte, transsexualii - bărbaţii care vor să devină femei - se pot simţi femei, dar creierele lor au caracteristicile structurale tipice unui creier masculin.

Asta nu înseamnă că participanţii transsexuali bărbat->femeie au avut creiere cu nimic ieşite din comun. S-a descoperit că aceştia au, spre deosebire de creierele masculin şi feminin din grupurile de control, talamusul (releu central al creierului) şi putamenul (o zonă cu rol în funcţia motorie) mai mici şi mai multă substanţă cenuşie în insula cerebrală şi cortexul frontal inferior (regiuni implicate în reprezentarea corpului, printre altele). Savic şi Arver au sugerat totuşi ca aceste diferenţe să fie tratate cu precauţie. Au fost descoperite recent şi clar este nevoie de un eşantion mai mare. Chiar şi în situaţia confirmării lor, nu este încă sigur ce reprezintă aceste diferenţe, dacă sunt o cauză sau un efect al transsexualismului. „Un gând absolut speculativ este acela că mărirea insulei şi a cortexului frontal inferior ar putea fi produsă de o permanentă reflectare asupra propriului corp”, au afirmat cercetătorii.

Este nevoie de cercetări suplimentare şi amănunţite, cu eşantioane mai numeroase şi cu studierea atât a creierelor bărbaţilor care vor să devină femei, cat şi a creierelor femeilor care vor să devină bărbaţi. „Aşadar, orice interpretare trebuie tratată cu precauţie şi mai mult decât atât, trebuie să fim conştienţi de faptul că în acest moment astfel de interpretări sunt pur speculative”, au mai adăugat cercetătorii.

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului Male-to-female transsexuals have "male" brains, publicat pe site-ul bps-research-digest.blogspot.com.
Traducere: Georgiana Trican

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.