Numărul de cazuri de febră Dengue și de infecție cu virusul West Nile, maladii răspândite prin înțepătura de țânțar, a crescut în ultimii ani în Europa, conform datelor prezentate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

În anul 2023 au fost înregistrate 130 de cazuri de persoane cu febră Dengue, fără sa fi călătorit în afara Europei. Numărul este în creștere față de anul 2022, an în care au fost diagnosticate 71 de cazuri.

Pentru virusul West Nile, cazurile locale de infecție au fost în număr de 713, dintre care 67 de decese. Experții estimează faptul că anul acesta numărul va crește, primele cazuri deja fiind înregistrate începând cu luna martie.

Țânțarii purtători de boli, din cauza potențialului migrator, își extind arealul spre zone din nordul, estul și vestul Europei, având deja populații importante în 13 țări din UE.

Europa deja simte cum schimbările climatice favorizează atât răspândirea țânțarilor în zone anterior neafectate, cât și infectarea mai multor oameni cu boli precum febra Dengue. De asemenea, creșterea turismului internațional, din zone endemice pentru astfel de boli, crește riscul de a importa cazuri”, a declarat Andrea Ammon, director al ECDC.

Măsurile de protecție împotriva țânțarilor includ evitarea stagnării apei în grădină sau în jurul casei, purtarea de pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă, folosirea de creme sau spray-uri împotriva insectelor și instalarea de plase la ferestre.

ECDC transmite necesitatea unor măsuri de control a vectorilor, efectuarea de campanii de conștientizare și o supraveghere atentă pentru a detecta rapid cazurile de infecție.

Articol preluat de pe RaportulDeGardă, publicat sub licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Imagine: Pixabay

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.