Virusul gripei porcineUn studiu apărut ieri în prestigioasa revistă Science descrie traiectul urmat de virusul gripei porcine după ce acesta a ieşit din atenţia mass-media şi a locuitorilor planetei. Încă nu a apărut nicio tulpină periculoasă pentru om, dar pentru cât timp lucrurile vor sta astfel?

 

 

 

Cercetătorii conduşi de virusologul Malik Peiris arată că virusul este acum prezent în porcii din China. Prezenţa la porc a virusului gripei porcine ridică unele semne de întrebare pentru specialişti referitoare la evoluţia posibilă a acestuia. Între timp au loc recombinări repetate ale tulpinilor de viruşi existente, iar unele dintre noile tulpini astfel rezultate se pot dovedi atât capabile de a se întoarce la om, cât şi de a fi periculoase pentru viaţa omului.

 

 

După ce pandemia s-a încheiat, iar temerile pământenilor s-au evaporat - în aşteptarea următoarei ameninţări - şi atenţia cercetătorilor asupra virusului gripei porcine s-a diminuat, fapt care îngrijorează pe autorii studiului menţionat. Virusul gripei porcine evoluează departe de ochii noştri... Faptul că am avut o pandemie anul trecut, nu scade probabilitatea reîntoarcerii virusului la om oricând în viitor.

 

Virusul gripei porcine

 

Peiris afirmă că nu ştim dacă un nou virus al gripei porcine se va întoarce ori nu la om, iar dacă o va face, nu ştim cât de virulent va fi acesta. Aceste necunoscute ar trebui să fie un semnal de alarmă, iar monitorizarea virusului ar trebui să se facă în continuarea cu maximă atenţie. Este important de ştiut că virusul care a infectat o bună parte a omenirii anul trecut nu este dispărut, ci deocamdată evoluează la nivelul altui mamifer...

 


Surse:
nytimes.com/2010/06/18/health/18flu.html
sciencemag.org/cgi/content/abstract/328/5985/1529
news.nationalgeographic.com/news/2010/06/100617-swine-flu-h1n1-pigs-science/

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.