De când epidemia de COVID-19 a intrat și în România, s-a tot vorbit despre detecția rapidă a celor infectați, despre capacitatea de testare, despre tipuri de teste etc. Dar câte tipuri de teste există? În ce constă aplicarea unui test de detectare a SARS-CoV-2 și cât de sigură este această testare?

Testele pentru diagnosticarea COVID-19 sunt de două tipuri:
(1) teste care detectează componente ale codului genetic al coronavirusului (numite teste moleculare ori teste bazate pe acizi nucleici);
(2) teste care detectează proteinele asociate prezenței virusului (imunoteste).


Testul RT-PCR

Testul RT-PCR, bazat pe acizi nucleici (cum este, de exemplu, ARN-ul, care alcătuiește SARS-CoV-2), este folosit la scară largă pe timpul actualei pandemii. Acest test se bazează pe o tehnică cu zeci de ani vechime care folosește transcrierea inversă a reacției de polimerizare în lanț (RT-PCR*).

În ce constă acest tip de testare? Se ia o mostră de secreții din nas ori din gât. Apoi se copiază și se amplifică orice segment de cod genetic viral găsit în mostra luată. Procesul implică adăugarea de reactivi și enzime, precum și modificarea ciclică a temperaturii. Apoi se determină, cu ajutorul unui soft specializat, dacă numărul de copii depășește o anumită valoare, ceea ce indică: prezența virusului, precum și concentrația acestuia.

Institutul „Cantacuzino” explică testul RT-PCR astfel: „metodă de amplificare a acizilor nucleici, pornind de la genomul viral (codificat sub formă de ARN), având la bază generarea unei matrițe complementare (ADN complementar), amplificarea (multiplicarea) unui fragment țintă specific și detectarea, în cadrul fiecărui ciclu de amplificare, a unui semnal fluorescent specific”.

 


Echipament pentru reglarea ciclică a temperaturii mostrelor



PCR reprezintă standardul în materie de diagnostic viral. Sensibilitatea aceste tehnici permite detectarea celor care au virusul încă din stadiile incipiente ale infectării. Desigur, tehnica permite identificarea virusului și la acele persoane care sunt asimptomatice, căci lipsa simptomelor nu anulează prezența virusului în mostrele colectate.

Marile companii din domeniul medical și-au adaptat tehnologia pentru a oferi rezultatele testării în câteva minute. În contextul pandemiei de COVID-19 capacitatea de testare rapidă este importantă. Automatizarea testării și simplitatea procesului (fără procesul care implică: colectare mostre - trimitere la laborator - primire rezultate de la laborator) pot oferi un ajutor important în efortul de blocare a răspândirii virusului.

În România, conform unui comunicat din 29 martie, Institutul „Cantacuzino” era capabil să prelucreze aproape 400 de probe în 24 de ore.

 


Președintele Americii, Donald Trump, prezintă un echipament de testare rapidă (rezultat în 15 minute)




Imunotestul

Imunotestul, cel de-al doilea timp de test, se bazează pe identificarea proteinelor asociate prezenței virusului în organism. Aceste proteine pot fi produse de virus ori de sistemul imunitar, ca reacție la prezența virusului. Acest tip de test poate detecta prezența unei infecții în prezent, dar și a unei infecții anterioare.

SARS-CoV-2 prezintă la exterior structuri proteice numite „țepi” (eng. spikes) sau „proteine S”, caracteristice acestui tip de virus. După ce sistemul imunitar se activează, acesta creează propriile proteine, numite anticorpi, care se atașează acestor proteine ale virusului.

Legătura unică dintre anticorpi și proteinele virusului (antigeni) permite crearea unor teste dedicate pentru detectarea noului coronavirus. Imunotestele pentru SARS-CoV-2 folosesc anticorpi ori antigeni pentru a capta „partenerul” acestuia (anticorpi, dacă se folosesc antigeni, și invers). Așadar, pe procesul testării se urmărește identificarea acestei cuplări între cele două tipuri de proteine. Când cuplare are loc - pacientul este pozitiv.

Imunotestele nu sunt atât de sensibile cum sunt testele pe baza acidului nucleic în perioada inițială a infecției. Dar acest tip de test are avantajul că este rapid, ușor de administrat, iar echipamentele de testare sunt portabile. S-ar putea dovedi foarte utile pentru testarea personalului medical, periodic, identificându-i pe cei care au fost infectați, nu au știut, dar au devenit imuni.

Conform aceluiași Institut „Cantacuzino”: „O alternativă la reacția PCR (testul RT-PCR. n.n.) ar putea fi reprezentată de teste rapide ce pun în evidență prezența anticorpilor specifici anti SARS-CoV-2, de tip IgM respectiv IgG în serul pacienților. Aceste kit-uri folosesc 10μL de sânge integral, ser sau plasmă și oferă rezultate în 15 minute. Aceste teste nu au fost incluse, deocamdată, în algoritmul detecției, întrucât acestea nu detectează componente virale, ci răspunsul imun al individului față de virus. Sensibilitatea a fost 88,66%, iar specificitatea este de 90,63%”.

* RT-PCR - reverse transcription polymerase chain reaction

Imagini: wikipedia.org; sursa articolului: IEEE Spectrum

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.