Virusul gripei

Se pare că doctorii  încă nu au identificat şi descris exhaustiv modul în care organismul uman se apără împotriva microorganismelor. Un grup de cercetători din Danemarca, SUA şi Germania au descoperit recent o nouă componentă a sistemului imunitar: o reacţie imună rapidă care se declanşează înaintea oricărui alt mecanism cunoscut.




"Urăsc să afirm că "manualele trebuie să ia în calcul această descoperire", dar chiar este nevoie de un nou capitol în cazul acestei descoperiri", afirmă Søren R. Paludan, profesor de virologie şi imunologie în cadrul Departamentului de Biomedicină, Universitatea Aarhus, Danemarca.


O nouă linie de apărare


Cercetătorii au arătat că atunci când mucoasa ce înconjoară anumite organe este afectată de un virus, stratul inferior de celule este primul care reacţionează şi semnalează pericolul. Aceste celule "anunţă" celulele-soldat (globulele albe. n.n.), specializate în atacarea virusului invadator.

Atât sistemul de alarmare, cât şi celulele-soldat operează complet independent de ceea ce se credea a fi prima reacţie la un atac asupra sistemului imunitar.

"Cercetarea pare a fi solidă", crede profesorul Søren Buus de la Institutul de Imunologie şi Microbiologie, Universitatea Copenhaga, care nu a fost implicat în cercetare. "Atunci când descoperi o nouă linie de apărare a organismului - această realizare este de maximă importanţă sub aspectul prevenirii şi tratării infecţiilor".

Descoperirea este publicată în Nature Immunology.


Cercetarea fundamentală a dus la această descoperire

Este prea devreme pentru a spune că această descoperire va duce la noi tratamente medicale, mai ales că scopul iniţial al cercetării nu a fost acesta. Cercetarea a avut scopul de a înţelege cum funcţionează sistemul imunitar.

"Chiar dacă ne ocupam de altceva, atunci când am dat peste obiectul descoperirii nostre, pur şi simplu a trebuit să mergem până la capăt, să vedem despre ce este vorba", afirmă Paludan, care descrie descoperirea ca fiind rezultatul norocului, priceperii şi perseverenţei. În plus, mai afirmă acesta, grupul implicat în cercetare este unul dintre cele mai bune din lume.



Traducere după New part of the immune system discovered
Image courtesy of dream designs at FreeDigitalPhotos.net

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.