Noul test pentru boala Alzheimer necesită doar puţin unt de arahide şi o riglă. Folosind doar o riglă şi o linguriţă de unt de arahide, cercetătorii de la University of Florida au dezvoltat un nou test pentru a facilita diagnosticarea bolii Alzheimer (Stamps şi colaboratorii, 2013). Testul se bazează pe faptul că una din primele zone ale creierului care este afectată de boala Alzheimer este zona olfactivă.

 

 

 

În cadrul testului, pacientul îşi blochează nara dreaptă, iar o linguriţă de unt de arahide este ridicată spre nări în timp ce acesta respiră normal. Acest lucru este repetat şi pentru cealaltă nară.

Untul de arahide a fost folosit datorită faimei mirosului său în SUA, în acelaşi timp fiind unic şi dificil de confundat cu orice altceva.

În cadrul studiului, persoanele fără probleme cognitive au putut mirosi untul de arahide când era, în medie, cu 17 cm mai jos de nara lor stângă. Totuşi, cei suspecţi de Alzheimer nu au putut mirosi untul de arahide decât atunci când era la 5 cm depărtare.

Această diferenţă în miros a fost observată doar atunci când cei suspecţi de Alzheimer au respirat prin nara stângă. Respirând prin nara dreaptă, ei au avut aceleaşi rezultate ca grupul de control.

Motivele pentru care este implicată nara stângă, mai degrabă decât cea dreaptă, sunt:
- reţeaua olfactivă se regăseşte, în cea mai mare parte, în jumătatea stângă a creierului, iar emisfera stânga este cea care, adesea, degenerează mai mult decât partea dreaptă la boala Alzheimer.
- spre deosebire de alte simţuri, mirosurile detectate de nara stângă sunt în mare parte procesate de partea stângă a creierului.

Testul poate furniza un supliment ieftin şi destul de uşor pentru celelalte metode de depistare a bolii Alzheimer, care sunt adesea scumpe şi invazive. Cu toate acestea, provocarea va fi dacă această metodă poate distinge între Alzheimer şi alte tipuri de demenţă, care, de asemenea, pot cauza probleme simţului mirosului.

Notă: testul nu a fost complet investigat şi nu este creat pentru a fi folosit acasă. De asemenea, este normal să existe unele diferenţe în privinţa mirosului cu fiecare nară.




Traducere de Ilinca Ioana Mădălina după the-peanut-butter-test-for-alzheimers-disease cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.