Renuntati la fumat!Cercetătorii au descoperit că fumătorii au un risc mai mare de a muri de cancer decât fumătoarele, dar, indiferent de sexul lor, fumătorii sunt oricum mai predispuşi decât nefumătorii la a muri de cancer. Iată în continuare câteva rezultate.

 

 

 

•    Bărbaţii fumători, în vârstă de 45 de ani, au o creştere de 75% a riscului de a muri de cancer, decât nefumătorii de aceeaşi vârstă şi sex..
•    Femeile fumătoare, la vârsta de 45 de ani, au o creştere de 64% a riscului de a muri de cancer, decât nefumătoarele de aceeaşi vârstă şi sex.

 



La 45 de ani, fumătorii au deja un risc semnificativ crescut de deces prin cancer. Un nou studiu arată că fumatul la vârsta mijlocie creşte dramatic riscul nu doar de a face cancer, ci şi de a muri.


„Vârsta, sexul şi statutul de fumător joacă un rol important în sănătatea oamenilor”, a declarat Donald M. Lloyd-Jones, M.D. şi autorul principal al studiului. „Acest studiu ar trebui să fie un alt semnal de alarmă  pentru fumătorii de vârstă mijlocie, dintre care majoritatea sunt deja fumători de decenii. Ei au un risc mult mai mare de a muri de cancer decât nefumătorii de aceeaşi vârstă.”

Lloyd-Jones este şeful catedrei de medicină preventivă, Universitatea Northwestern Feinberg - Şcoala de Medicină şi cardiolog la Spitalul Northwestern Memorial.

Studiul a fost publicat online în revista „Cauzele şi Controlul Cancerului”. Acesta este primul studiu care utilizează date centralizate de la 10 bine-cunoscute loturi epidemiologice din Statele Unite pentru a estima riscul pe care îl au fumătorii de a muri de cancer faţă de nefumători, şi include bărbaţi şi femei de vârstă mijlocie sau trecuţi de vârsta mijlocie. Studiul a luat în considerare şi alte boli non-canceroase, boli mortale cu care se confruntă fumătorii şi nefumătorii, cum ar fi cele cardiovasculare.



„Îi poate surprinde pe unii, dar ar trebui să afle despre faptul că flagelul cancerului pulmonar nu a fost singurul cancer de care au murit aceşti fumători”, a declarat Andrew Gawron, M.D., de la departamentul de medicină din Feinberg, autorul studiului. „Am descoperit că cei care fumau la vârsta de 45 de ani şi-au crescut foarte mult riscul de a muri de alte tipuri de cancer mai târziu şi că aceştia mor de obicei de cancer la vârste mai mici decât nefumătorii."

Cercetătorii au calculat riscul fumătorilor şi al nefumătorilor de a muri de cancer nu numai la 45 de ani, ci şi la 55, 65 şi 75 de ani. Potrivit studiului, odată cu vârsta, fumătorii sunt mai predispuşi riscului de a muri, de exemplu din cauza bolilor cardiovasculare, mai degrabă decât de cancer. În orice caz, faptul că nefumătorii au un risc mai mic de a muri de cancer, indiferent de vârstă, implică şi că reducerea expunerii la tutun duce la scăderile numărului deceselor provocate de cancer şi sporirea longevităţii, a spus Gawron.

„Acestea sunt cifre alarmante pe care medicii le pot furniza fumătorilor de vârstă mijlocie în timpul vizitelor clinice”, a spus Gawron. „Sperăm că aceasta va încuraja renunţarea la fumat şi va ajuta pacienţii să adopte un stil de viaţă mai sănătos.”





Traducere realizată de Ana Mitran după age-smokers-significantly-higher-cancer, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.